Bevrijdingsfeest Borger

Like

Film over het 50-jarig bevrijdingsfeest van Borger in april 1995.

Opname van een muziekorkest dat, op stoeltjes zittend, buiten muziek maakt. Een stoet mensen loopt langs het Pools monument Buinen, gelegen aan de Exloërweg. Enkele scouts hebben grote kransen bij zich. Een trompettist speelt ‘The last post’. De Nederlandse vlag, die halfstok hing, wordt omhoog gehesen. Mensen zingen het Wilhelmus. Personen, met name kinderen, leggen kransen en bloemen bij het monument.
Oud-strijders stellen zich op en lopen vooraan een stoet mensen. Burgemeester Date Hendrik Keuning loopt ook mee. Opnames van wagens waar kinderen in zitten. Daarachter lopen veel mensen. Op een spandoek staat: '50 jaar vrij'. Op een jeep staat de tekst: 'broncobuster'. Er hangt een Amerikaanse vlag bij. 
Op een bord staat de tekst: “Witamy was polacy”. Opnames van 2,5 ton trucks van GMC (bijgenaamd Jimmy of Deuce and a Half) en jeeps van leden van de vereniging “keep them rolling”. Beelden van een stoet legervoertuigen op de weg. Opname van het gebouw Borgerhof, gelegen aan de Grote Brink 2 te Borger. Tekstbeeld met: “het feest ging verder in de daalkampen’. Daar staan kinderen en jongeren in rode uniformen bij brommers. Ze halen op de brommers acrobatische toeren uit. Opname van Poolse oud-strijders.
Mensen zitten op stoelen buiten. De kinderen op de brommers geven een show. Opname van een Pools militair orkest uit Warschau. Enkele parachutisten in de lucht.
Een militair geeft een Pools oud-strijder de hand en commandeert dan zijn soldaten. Een man verklaart dat als eerbetoon aan de Poolse bevrijders van Borger en omstreken er een nieuwe straatnaam komt: “Poolse Bevrijderslaan”. Samen met een Pool bevestigt hij het nieuwe straatnaambord. Dan spreekt men nog enkele woorden in het Pools. Men laat duiven vrij. Enkele beelden van het Poolse orkest. Kinderen laten ballonnen los. In ‘De Koel’, gelegen aan de Molenstraat 5 te Borger, zorgen twee orkesten voor muziek bij dit 40 jarig bevrijdingsfeest. Tekstbeeld met: “Ter afsluiting van het feest dit concert in Borger en NW. Buinen” . Een man spreekt in het Pools. Eerst speelt de Marinierskapel, onder meer het Wilhelmus.
Dan volgt, na een introductie zowel in het Nederlands als in het Pools, het Poolse orkest.

Maker: 
Prins
Periode: 
Drager: 
Video, VHS
Catalogusnummer: 
AV3615
Rechten: 
Drents Archief

0 Reacties

Deze film is onderdeel van de tentoonstelling:

  • jeep Veendam still film Filmgroep Dubbel8 Bevrijdingsdag 1970

    75 jaar vrijheid

    5 mei Bevrijdingsdag: indrukwekkende praalwagens, versierde fietsen, kinderspelen en recenter zelfs mockbattles. De feestelijkheden op 5 mei weerspiegelen de tijdgeest.