Vooroorlogs Rotterdam

In de film Rotterdam 1939 is niets te bespeuren van enige oorlogsdreiging. De stad is vooral hard aan het werk, zo laten de beelden van sjouwers, lossers, brugwachters en schaftende arbeiders zien. De straat als het decor voor het leven: dansende meisjes bij een draaiorgel, marktkooplui aan het werk, bouwvakkers werken aan de realisatie van het bouwen Beursgebouw aan de Coolsingel. Opvallend is het grote aantal fietsers op straat. Bijna geen auto te  zien.
 

Puin ruimen

 

In Oorlog in Nederland begint de stad meteen, op z’n Rotterdams, met puinruimen en vooruit kijken. Vier dagen na het bombardement krijgt stadsarchitect W.G. Witteveen de opdracht een wederopbouwplan te maken; zes dagen later wordt het hele getroffen gebied in één keer onteigend. Arbeiders ruimen puin en vrachtwagens voeren dit af. Er verschijnen noodwoningen en nieuwe winkels van C&A en Peek & Cloppenburg. Het begin van de Wederopbouw van Rotterdam, en van Nederland.

Rotterdam tot bloei gekomen

 

Promotiefilm uit 2007 voor Rotterdam, gemaakt door Wim Knop. De stad toont zich in volle glorie als havenstad, maar ook nadrukkelijk als een combinatie van oude en nieuwe architectuur. De muziek is een Nederlandse bewerking van Eres tu, de Spaanse inzending op het Songfestival van 1973. De tekst steekt de loftrompet over Rotterdam.