D.H.Z. - Doe het zelf en het resultaat liegt er niet om

Ook jij kunt meer dan je denkt. Laat je inspireren en activeren op de doe-het-zelfclub! Een tongue in cheek-reclamespot gemaakt door Frits Huyse.

Films voor filmers

Eind jaren 60 organiseert de landelijke organisatie NOVA filmcursussen speciaal voor smalfilmers. Jan van Weeszenberg produceert hiervoor instructiefilms en illustratiemateriaal.

'Decoupage' laat de kijker ervaren hoe de spanning wordt verhoogd als een scène wordt opgeknipt in kleine stukjes of shots. In 'Tekenfilm' is een animator aan het werk. Alle stappen van het maken van een traditionele of celanimatie worden in de film doorlopen.

Verdwenen leven: ambachten

Films van ambachten door een drietal filmers.

Piet Plantinga filmt in 1951 in opdracht van de Stichting Fryske Ambachts- en Folkskeunst een enorme reeks ambachten. Friese cultuur en volksvlijt als been snijden, papier knippen en het maken van Friese wandklokken worden zo behouden voor toekomstige generaties.

Bert Verberk filmt een schapenscheerfeest waar schapen met de schaar worden geknipt. Bezoekers leren spinnen en weven met de versgeknipte wol.

Hans Bartels toont in 'Klompen' hoe je een blok hout zaagt, gutst en schaaft tot een draagbare en authentieke Hollandse klomp.

Hobby’s: leer van professionals en amateurs

Hoe bouw je een viool? Harry Schäfer filmt vioolbouwer A. Faanhof in zijn atelier die een viool bouwt op basis van het model van een Stradivarius.

Edel smeden? Zilver- en goudsmid Aat Oort uit Beverwijk laat de verschillende bewerkingen zien die het edelmetaal in zijn smederij ondergaat.

Wijn maken in Nederland? Dries Hendriks bewijst dat het kan in een reportage waarin hij thuis in Haren een heerlijk frisse rosé van zelfverbouwde Sylvaner druiven maakt.

Poppen maken? Kijk de kunst af en doe inspiratie op bij de films van Bert Verberk en Cees de Ridder.

Instructie voor tandartsen

Amateurfilmer én tandarts Johann G. Hunningher combineert hobby en beroep in deze instructiefilm. Met tussentitels en beelden behandelt hij enkele recepten voor afdrukgips en de toepassing ervan in de tandartspraktijk.