Collectie

 

Amateurfilms van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid

De unieke collectie amateurmateriaal van Beeld & Geluid omspant bijna de hele honderd jaar filmgeschiedenis. De collectie van het voormalige Smalfilmmuseum vormt de basis. Naast films beheert Beeld & Geluid een verzameling tijdschriften, filmcamera’s, projectoren en andere objecten voor de productie, montage en vertoning van amateurfilms.

De analoge collectie bestaat uit een kleine 5000 kortere en langere films. Qua formaat wisselend van 8mm, 9,5mm, 16mm, 17,5mm, 28mm en zelfs 35mm film naast videoformaten. Het geluid staat soms op losse audiocassettes en ¼ inch tapes. Het overgrote deel is inmiddels gedigitaliseerd.

Genres

Vanaf de uitvinding van de film zijn Nederlandse hobbyisten actief. Reisdocumentaires, documentaires, fictiefilms en korte speelfilms, amateurs beoefenen bijna alle reguliere filmgenres. Ook animatiefilms, van tekenfilms en kleianimatie tot allerlei vormen van stop-motion.

Het populairste genre blijft de familiefilm. De onderwerpen lopen uiteen van feesten of spelende kinderen, tot grote historische gebeurtenissen zoals de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Uit Nederlands-Indië komen intieme portretten van daar wonende families. Een bijzondere en enthousiaste amateurfilmer was prins Bernhard. Zijn natuur- en familiefilms in de collectie bevatten unieke opnames van prinses Beatrix als baby op Paleis Soestdijk.

Amateurfilmplatform

Beeld & Geluid probeert de amateurcollectie door acquisitie te completeren, zodat deze representatief is voor alle periodes. Het doel van het Amateurfilmplatform is om de lacune op te vullen van de videotijdperk, van 1980 tot nu. Iedereen kan zijn digitale of analoge amateurfilm delen of aanbieden voor opname in de collectie.

Internetvideo

Een van de speerpunten in het verzamelbeleid is Internetvideo. Vanaf ongeveer 2006 is het Internet de plek waar amateurs filmpjes publiceren. Beeld & Geluid neemt een selectie uit deze user generated content op in de amateurcollectie. Jaarlijks zijn dit zo’n 1600 filmpjes. Genrevoorbeelden zijn: vlogs, satire, onverwacht populaire zangfilmpjes, burgerjournalistiek in de vorm van ooggetuigenverslagen, of uitingen van oral history. 

Voorwaarde voor selectie van internetvideo is dat het om een nieuwe, Nederlandse en specifiek voor het internet bedoelde amateurproductie gaat. Criteria zijn nieuwswaarde, populariteit, originaliteit en kwaliteit, en/of typerend of trendsettend qua vorm of inhoud voor de digitale cultuur.