Doelstelling

 
Het Amateurfilm Platform is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in samenwerking met de Groninger Archieven en het Stadarchief Rotterdam. 
Het platform toont de amateurfilmcollecties van deze archieven en van de partners die sindsdien zijn aangesloten: DAVA, Fries Film Archief, Eye en Limburgs Museum. Ook nodigt het platform bezoekers uit om persoonlijk bij te dragen door uploads te delen of een videoband aan te leveren.  
 

HET BELANG VAN AMATEURFILM

Amateurfilms hebben een grote culturele en historische waarde. Bekende voorbeelden zijn de  beelden van de moord op John F. Kennedy of de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. De meeste filmers leggen echter de kleine gebeurtenissen vast. Amateurbeelden bieden vaak een unieke en soms ook persoonlijke kijk op de samenleving. Andere filmers vertellen liever een verhaal, werken een scenario uit en vertonen deze in de club of op het internet. Maar iedere amateurfilmer doet het uit liefhebberij, dat is wat ‘amateur zijn’ betekent. Het Amateurfilm Platform biedt een centrale plek aan voor alle amateurfilms van Nederland. De redactie laat aan de hand van tentoonstellingen pareltjes uit de collecties zien. Maar je kan ook zelf struinen door te zoeken op periode, locatie of bijvoorbeeld op onderwerp. 
 

VOEG JOUW FILMS TOE EN VUL DE AMATEURFILMCOLLECTIE NEDERLAND AAN

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, de Groninger Archieven en het stadarchief Rotterdam beheren unieke amateurfilmcollecties met films vanaf de jaren ‘10 tot nu. Vanaf de komst van video in de jaren ’80 vallen er gaten in de collecties, waardoor er geen representatief beeld ontstaat van amateurfilm in Nederland. Het Amateurfilm Platform wil deze lacune opvullen. 
Heb je mooie beelden van gebeurtenissen in jouw dorp of stad, van je vriendenclub of van het opgroeien van de kinderen? Deel deze met ons. Staan de films al op Youtube of Vimeo dan kan je ze gemakkelijk via een link embedden op de site. Heb je videomateriaal dat is vastgelegd op bijvoorbeeld VHS, miniDV, video8 of Hi8 dan kan je deze aanbieden aan één van de archieven. 
 
 
 
Vragen over het project kan je stellen aan amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl