AMATEURFILMS ANTON BUURMAN VAN VREEDEN - Marijke

Like

Amateurfilms van Anton Buurman van Vreeden uit de periode 1920-1942. Film over verschillende belevenissen met de 'Marijke', een kleine motor aangedreven boot in 1929/30 in Nederlands-Indië.

Het vrachtschip 'Sinkep', met op het dek de 'Marijke', vaart de haven van Tandjong-Priok binnen. Een kraan lost het witte bootje in het water dat vervolgens naar de jachthaven gesleept wordt. Gepavoiseerd maakt de familie een inwijdingstocht met de 'Marijke', waarbij de champagne niet ontbreekt.
In mei 1929 volgt een tochtje naar het eilandje Leiden. De familie vermaakt zich in het water en op een roeiboot. Het gezelschap vaart richting haven van Batavia, met als markeringspunt de witte vuurtoren.
De eerste kampeertocht met twee volwassen stellen begint op 30 april 1930. De mannen en vrouwen dollen wat in het water. 's Ochtends is er verse koffie. Verder gaat de tocht, langs een witte Herberts-bakenton, een markeringsteken te water bij Rijnlands-Droogte.
Op 2 augustus 1930 volgt er een tweede kampeertocht. Op het strand brengt een miniatuurkanon saluutschoten. Aan de wal vermaakt het gezelschap zich met muziek van een opwindbare grammofoon. De mannen houden schietoefeningen. Versnaperingen ontbreken niet.
De 'Marijke' vaart de haven van Batavia binnen en passeert schepen en bootjes van lokale inwoners. Tot slot beelden van de zeilwedstrijd Batavia-Singapore. Voorafgaand geniet een volwassen gezelschap in een open uitspanning aan het strand. Kinderen vermaken zich in de branding. Dan begint de zeilrace.

Datum (van): 
1929
Datum (tot): 
1930
Drager: 
Anders
Catalogusnummer: 
6065088
Rechten: 
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

0 Reacties