AV625 Breken en bouwen bij Buining; camera: A.G. Buining; J. v.d. Hooning; M.J. Lopers<br/>Montage: J. v.d. Hooning; A.G. Buining; 1959

Like
Film over de afbraak en opbouw van het winkelpand van Buining te Meppel. Aan de orde komen o.a.: eerst het winkelpand vóór de afbraak. Dan tussentitels: 'januari 1959, de afbraak.' Bouwvakkers en slopers breken het oude pand af tot de kale grond zichtbaar is. Aannemersbedrijf fa. A. Beugeling uit Nijeveen komt sloopafval afvoeren en een man schildert reclame voor Buining op de houten afzettingen rond de bouwplaats. Tussentitels: 'februari 1959 de opbouw.' Bouwvakkers zijn bezig met graven en men voert de grond af per vrachtwagen. Tussentitels: 'Onze noodwinkel Paviljoen der mode.' Enkele schilders zijn bezig de noodwinkel te voorzien van verf; binnenin is alles verder nog leeg. Op de bouwplaats staan steigers met op de achtergrond de Nederlands hervormde kerk van Meppel. Tussentitels: 'de bruidskamer.' Bouwvakkers zijn bezig met het leggen van houten planken op het dak of op een tussenvloer. Een metselaar metselt de binnenmuur. Men transporteert twee kruiwagens met beton men met een bouwlift omhoog. Het beton gebruikt men voor de tussenvloer. Een metselaar metselt de buitenmuur. Achter een nieuwe muur staat de Nederlands hervormde kerk van Meppel gedeeltelijk in steigers. De Nederlandse vlag markeert het hoogste punt van de bouw terwijl timmerlieden nog aan het aftimmeren zijn. Binnen zijn elektriciens, timmerlieden en schilders bezig met de afwerking. Een man leest een foldertje waarin staat dat Buining gaat heropenen. Genodigden komen een ruimte binnen en tekenen het gastenboek. Verschillende personen houden een toespraak. Na de toespraken verhuist het gezelschap naar de nieuwe winkel van Buining en een dame opent het gebouw met een versierde sleutel. Vervolgens gaat het gezelschap naar binnen om het interieur te bekijken. De verlichtte etalage en de neonreclame van Buining in het donker.
Onderwerpen: 
Locatie(s): 
Datum (van): 
1959
Datum (tot): 
1959
Drager: 
Film, 8 mm
Catalogusnummer: 
A24A061C54394DD1819DD42E2893FB1A
Rechten: 
Drents Archief

1 Reacties

Arend Pluim21-02-2019 - 11:06

Ik was in die periode timmerman bij de Firma Beugeling en heb de bouw van begin tot het eind meegemaakt .
Het bouwen was in die tijd heel wat anders als tegenwoordig ,
alles moest met handkracht gebeuren bouwkranen waren er toen nog niet en beton werd met een molentje gemaakt .
Maar ik ben er niet minder van geworden ik ben 81 jaar en ben nog goed gezond en wij werkten toen nog 52 uur in de week ook de zaterdag tot 1 uur in de middag .

Deze film is onderdeel van de tentoonstelling:

  • Op de schop

    Door afbraak en nieuwbouw zijn Nederlandse dorpen en steden aan een continu proces van verandering onderhevig.