GANGWERK VAN EEN HOND
Door middel van een animatie en later een echte hond wordt het voortbewegen gefilmd; stap, draf en galop, ook in slowmotion. Trouwen, hij in het zwart, zij in het rood, dan op huwelijksreis naar Jersey.
Hieronder informatie over de eerste film (tijdcode: 0:00 - 9:09 min.) van Henk Klijn (de filmmaker) zelf:
''De film van 9 minuten had tot doel studenten biologie en leerlingen van de middelbare school met biologie in hun pakket te laten zien dat een viervoeter zoals de hond heel anders beweegt dan de mens.De film is nu 40 jaar oud. Ik leerde toen mijn vrouw Inez kennen en zo ook haar voogd Iet Voskuil (1915-1999) met wie ik deze film gemaakt heb. Zij was fysiotherapeut en al heel lang een fervent amateurfilmer. Al vanaf 1954 maakte zij films, die nu ook hier origineel en gedigitaliseerd aanwezig zijn. Een arts leert de anatomie van de mens, maar een bioloog moet alle diergroepen bestuderen. Zo sneden wij in het eerste studiejaar de haai, de kikker, de duif en de hond. Van de hond is als contrast met de mens de ophanging van de voorpoot zeer interessant. De hond loopt op zijn 8 vingers en 8 tenen, die gelukkig ondersteund worden door dikke eeltkussens. De hond heeft geen sleutelbeen, zodat de voorpoot veel vrijer is in zijn bewegingen. De mens, als aap, beweegt zijn arm vanuit zijn schoudergewricht, waarbij zijn schouderblad min of meer op zijn plaats blijft. Verder is de borstkas van aap en mens aan de rug- en buikzijde afgeplat, maar bij viervoeters is deze zijdelings afgeplat. De film bestaat uit tekeningen van het gangwerk van een boxer (afkomstig uit een Duitse wetenschappelijke 16mm-film overgetrokken met behulp van een viewer), afgewisseld met het gangwerk van een sint-bernardshond in real time en slow motion. U ziet eerst de stap, dan de draf en tenslotte de galop. In draf ziet u de zogenaamde rollende gang van deze sint-bernard. De huid rolt over de romp van links naar rechts en omgekeerd. Dit komt ook voor bij de Newfoundlander en de Pekingees. In galop komt de boxer 2 keer met 4 poten van de grond en ziet u ook hoe bewegelijk de rug van een hond is. De sint-bernard ziet u niet galopperen. Daar had zij geen zin in. In 1878 won Muybridge (1830-1904) een weddenschap. Met na elkaar genomen foto”s toonde hij aan, dat het paard in galop met 4 benen van de grond komt en dus even zweeft.''
- Henk Klijn (1946), april 2014.
7 Reacties
De film van 9 minuten had tot doel studenten biologie en leerlingen van de middelbare school met biologie in hun pakket te laten zien dat een viervoeter zoals de hond heel anders beweegt dan de mens.De film is nu 40 jaar oud. Ik (Henk Klijn, maker van de film, red.) leerde toen mijn vrouw Inez kennen en zo ook haar voogd Iet Voskuil (1915-1999) met wie ik deze film gemaakt heb. Zij was fysiotherapeut en al heel lang een fervent amateurfilmer. Al vanaf 1954 maakte zij films, die nu ook hier origineel en gedigitaliseerd aanwezig zijn. Een arts leert de anatomie van de mens, maar een bioloog moet alle diergroepen bestuderen. Zo sneden wij in het eerste studiejaar de haai, de kikker, de duif en de hond. Van de hond is als contrast met de mens de ophanging van de voorpoot zeer interessant. De hond loopt op zijn 8 vingers en 8 tenen, die gelukkig ondersteund worden door dikke eeltkussens. De hond heeft geen sleutelbeen, zodat de voorpoot veel vrijer is in zijn bewegingen. De mens, als aap, beweegt zijn arm vanuit zijn schoudergewricht, waarbij zijn schouderblad min of meer op zijn plaats blijft. Verder is de borstkas van aap en mens aan de rug- en buikzijde afgeplat, maar bij viervoeters is deze zijdelings afgeplat. De film bestaat uit tekeningen van het gangwerk van een boxer (afkomstig uit een Duitse wetenschappelijke 16mm-film overgetrokken met behulp van een viewer), afgewisseld met het gangwerk van een sint-bernardshond in real time en slow motion. U ziet eerst de stap, dan de draf en tenslotte de galop. In draf ziet u de zogenaamde rollende gang van deze sint-bernard. De huid rolt over de romp van links naar rechts en omgekeerd. Dit komt ook voor bij de Newfoundlander en de Pekingees. In galop komt de boxer 2 keer met 4 poten van de grond en ziet u ook hoe bewegelijk de rug van een hond is. De sint-bernard ziet u niet galopperen. Daar had zij geen zin in. In 1878 won Muybridge (1830-1904) een weddenschap. Met na elkaar genomen foto's toonde hij aan, dat het paard in galop met 4 benen van de grond komt en dus even zweeft.
- Henk Klijn (1946), april 2014.
Dit filmpje brengt veel herinneringen naar boven. Vooral fijne herinneringen aan een mooie (trouw)dag van mijn broer en zijn vriendin. We zijn daar allemaal nog zo jong!
groetjes Ruth
Lieve woorden, Ruth! En wat geven die beelden ook mooi het tijdsbeeld weer: de informele kleding van iedereen, beetje 'hippie-stijl'!
De ganganalyse van Henk zelf is trouwens ook interessant.
Je kunt goed de afwikkeling van zijn voeten aanschouwen.
Wat geweldig om al die mensen terug te zien bij de bruiloft, waarvan ik er meerdere ken.
Zoals o.a. mijn stiefvader en mijn moeder.
Wat is wereldwijde web toch een geweldige ontwikkeling.
Dank voor het plaatsen
bas a
Fijn om te lezen, Bas!
Wat een toeval,ik zie Opa Kanis je ouders en verdere familie, geweldig! Volgens mij is dat eerste filmpje in Oisterwijk.
Anneke [Elshof]
Wat een verassing die beelden!!Fijne herinneringen aan die tijd .Leuk om iedereen zo jong te zien .Dank je wel, dat je die beelden gedeeld hebt
Geke Berends.