Gijs Voskuijl

Like

Portret van kunstenaar Gijs Voskuijl, docent aan de Academie van Beeldende Kunsten. Expositie van zijn werk in de academie. Zijn huis aan de Bergsingel en zijn atelier. Leerlingen op de academie. Receptie ter gelegenheid van zijn afscheid. Commentaar van Rien Peeters.

De film is alleen afspeelbaar met Edge, Firefox en Explorer.

Of bekijk de film hier op de site van Stadsarchief Rotterdam.

Onderwerpen: 
Locatie(s): 
Periode: 
Datum (van): 
01-01-1980
Drager: 
8mm
Catalogusnummer: 
BB-5056
Rechten: 
Stadsarchief Rotterdam

7 Reacties

Anoniem9-02-2014 - 22:34

De houtskool tekening van de baby is onze dochter Femke Peeters, toen vier maanden oud

Redactie Amateurfilmplatform10-02-2014 - 09:10

Heel erg bedankt voor deze reactie, dat is ontzettend leuk om te weten! Dit geeft weer een extra laag bij het kijken naar deze film. Heeft Femke deze film recentelijk nog gezien?

W. Fritschy3-04-2015 - 13:32

leuk, ik zag mijn vader Frans Fritschy, leraar beeldhouwen aan de Academie in dezelfde tijd en lang bevriend geweest met Voskuijl, ook nog even een seconde langs lopen

Nanda van Beek20-10-2015 - 02:54

Ik heb zowel van Gijs Voskuijl als van W. Fritschy les gehad tussen 1970 en 1976. De heer Voskuijl had ik voor portret en modeltekenen -en ik kan me ook herinneren dat we bij hem een portret ruimtelijk moesten uitwerken, vanuit een vel papier, een moeilijke, maar spannende opgave. De heer Fritschy heeft er voor gezorgd dat een massief geboetseerd beeld van mij door meneer Stoel, de werkplaats assistent keramiek, is gebakken, omdat hij het zo mooi vond. Meneer Stoel is er drie maanden mee bezig geweest, het moest heel laag gestookt worden. Ik ben meneer Fritchy en meneer Stoel daar altijd nog erkentelijk voor! Ik heb bij meneer Fritschy in de avonduren kop en model mogen studeren. Heel fijn om te doen, maar jammer na de lessen ging de kop gewoon weer de kleibak in. Ik heb er helaas ook geen foto's van dat zou in deze tijd ondenkbaar zijn. De derde kop die ik boetseerde begon toch echt al wat te worden... lekker expressief en het model karakteriserend.

Nanda van Beek20-10-2015 - 02:56

Ik heb zowel van Gijs Voskuijl als van meneer Fritschy les gehad tussen 1970 en 1976. De heer Voskuijl had ik voor portret en modeltekenen -en ik kan me ook herinneren dat we bij hem een portret ruimtelijk moesten uitwerken, vanuit een vel papier, een moeilijke, maar spannende opgave. De heer Fritschy heeft er voor gezorgd dat een massief geboetseerd beeld van mij door meneer Stoel, de werkplaats assistent keramiek, is gebakken, omdat hij het zo mooi vond. Meneer Stoel is er drie maanden mee bezig geweest, het moest heel laag gestookt worden. Ik ben meneer Fritchy en meneer Stoel daar altijd nog erkentelijk voor! Ik heb bij meneer Fritschy in de avonduren kop en model mogen studeren. Heel fijn om te doen, maar jammer na de lessen ging de kop gewoon weer de kleibak in. Ik heb er helaas ook geen foto's van dat zou in deze tijd ondenkbaar zijn. De derde kop die ik boetseerde begon toch echt al wat te worden... lekker expressief en het model karakteriserend.

Josien Verhave ...7-06-2016 - 17:30

Josien Verhave 7 juni 2016
Wat ontzettend leuk om Gijs Voskuiil in deze film terug te zien!
Ook bijzonder om opeens dat oude Academiegebouw te zien (naast de HTS) en de lokalen waar ik vijf jaar lang les had van Gijs (het eerste lesjaar vaak samen met mijnheer van der Stoel). Ook zag ik nog heel even Jan de Grauw, wij zaten in dezelfde klas en deden Decoratieve kunst... We hadden ook van tijd tot tijd nog les van Otto Dicke en van de heer Altera (perspectief en lijntekenen).
Het was vast zwaar om les te geven op de avondacademie want meer dan eens viel de heer Altera voor de klas in slaap... Gijs Voskuiil was altijd present, goed gehumeurd en gaf ons goede aanwijzingen (met zijn korte vingers!). Ik slaagde voor mijn eindexamen in 1963. Gijs Voskuiil maakte zeer verfijnde, prachtige potloodtekeningen. Dank voor de film, ik ga hem nog een keer bekijken!

Peter Palm7-08-2020 - 21:13

Ik ben leerling van Voskuil. Ik herinner hem als een hele goede leraar die niet zijn wil aan je oplegde. Ik heb in het derde jaar gekozen voor ruimtelijke vormgeving bij Gus Romein en Lex Wechelaar. Na de academie ben ik altijd kunst blijven maken. Ook heb ik erg veel aan de lessen van Voskuil gehad met het schilderen van mijn portretten.