Jurering Kunstwerk/Monument "Steps" / Rotterdam 2015
Van superstep tot kunstwerk.
Leerlingen van het Rotterdams Lyceum komen met verrassende ontwerpen...
Na terugkomst in september 2013 van hun allerlaatste steptocht van Spijkenisse naar Antwerpen en terug, werden de New Yorksteppers enthousiast verwelkomd en gehuldigd in Hoogvliet. Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente reageerde daarbij spontaan op het verzoek van de uitgestepte groep sporters om de twee supersteps tot een waardig kunstwerk om te smelten. Zij hadden zelfs al een speciaal plekje in gedachten; één van de rotondes aan de Groene Kruisweg nabij het centrum.
De twee supersteps, welke 33 jaar trouw dienst hebben gedaan en waarmee tientallen steppers uit deze regio vele honderdduizenden kilometers en euro’s voor goede doelen bijeen hebben gebracht, verdienen het om verder te gaan. Niet in letterlijke zin maar in symbolische betekenis. Leerlingen van het Rotterdams Lyceum aan de Beukelsdijk hebben de afgelopen weken onderleiding van docenten Meerle Lokhorst, Sonia Fernandes en Hester Plomp hard gewerkt aan maar liefst een 20-tal ontwerpen.
Deze week werden alle ontwerpen kritisch bekeken door een jury, bestaande uit constructeur Pim Peters, Floor van der Kemp van Building Changes, Els Barendregt van Move On communicatie en natuurlijk Joop v.d. Hor van de stichting Sportzeskamp en de New York Steppers zelf. Zij hadden de moeilijke taak om de drie finalisten te kiezen, die door gaan naar de volgende ronde. Dit gebaseerd op een aantal criteria zoals uitvoerbaarheid, veiligheid en duurzame materiaalkeuze. Ook het gebruik maken van de bestaande steps was een van de eisen. De jury was onder de indruk van de inzet en het grote aantal verrassende ontwerpen van de leerlingen. Stuk voor stuk was er zeer veel tijd en energie in de voorstellen gestoken. Er werd uitstekend gepresenteerd via PREZI’s, maquettes en tekeningen. Momenteel worden de gekozen ontwerpen (incl. twee reserves) qua haalbaarheid getoetst door het Albeda College, die het kunstwerk straks gaan maken.
De winnende ontwerpen worden vervolgens voorgelegd aan de inwoners van Rotterdam, Hoogvliet, Spijkenisse en Vlaardingen, de vier steden waar de meeste van de steppers vandaan komen en altijd bij de step en goed doel activiteiten betrokken zijn geweest. Het uiteindelijk winnende ontwerp zal door studenten van het Albeda Collega op de RDM Campus Heijplaat worden uitgevoerd. Plaatsing van het kunstwerk zal naar verwachting eind september 2015 plaatsvinden.
Maar voordat het allemaal zover is, worden de twee supersteps binnenkort vanaf de oevers van de Oude Maas opgetakeld, zomogelijk door ’s werelds grootste drijvende bok: de Matador 3 van de firma Bonn & Mees. De steps worden met gevoel voor dramatiek en een vleugje melancholie uitgeleide gedaan door oud-steppers en gasten die achter de drijvende bok aan zullen varen met een partyschip van Rederij Fortuna, die meteen hun medewerking hebben verleend aan dit mooie moment.
In week 18 (eerste week mei-vakantie) worden de drie finalisten bekend gemaakt en kunnen mensen gaan kiezen, stemmen en winnen. Kijk voor een terugblik naar de videofilm van Roel van Deursen, die net zoals alle andere partijen belangeloos insteekt op dit mooie project.
Els Barendregt.
0 Reacties