WATERSNOOD 1 FEBRUARI 1953

Like

Amateurfilm van Ed Millecam over de Watersnoodramp van 1953 met beelden van de situatie in Rotterdam en Zeeland. Stomme film voorzien van stormgeluiden en muziek. Met tussentitels.

00:02:40 'In Rotterdam gaf het water veel ongemak'
Mensen met fiets en lopend door ondergelopen straten; voetgangers stappen op stoeptegels in het water en de modder, harde wind; auto, man met blote voeten op de fiets door het water; mensen lopen door het water (één persoon op iemands rug), achtergrond winkel Philips Radio; ontwortelde boom ligt schuin tegen huis; man met jongen aan de hand lopen door het water; bestelauto Ent's Vracht- en Bodedienst, Rhoon; rij zandzakken; auto's rijden door water; hoog water (straat of rivier); zwanen in plas; schade aan straten en rails door weggespoelde grond; vrouw waadt door water in regenlaarzen en lange jas;

00:06:08 'Maar voor de eilanden werd het een ramp...'
Diverse van ondergelopen dorpen, stromend water, stormschade; diverse krantenkoppen over de ramp; bootje vaart langs ondergelopen huizen; tank met drinkwater; vrouwen leiden koeien over een dijk; doorgebroken dijk; knotwilgen; zwerm vogels; mensen bekijken de grote schade aan (half weggeslagen) woningen; mannen duwen stuk van voorgevel weg van kapotte woning; mannen scheppen aarde, truck kiept aarde, herstelwerkzaamheden; landbouwmachine, korenschoven.

Maker: 
Millecam, Ed
Locatie(s): 
Periode: 
Datum (van): 
01-02-1953
Drager: 
8mm
Catalogusnummer: 
124164
Rechten: 
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

0 Reacties

Deze film is onderdeel van de tentoonstelling:

  • huis onder water, een stad aan de horizon

    Watersnoodramp van 1953

    Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland getroffen werd door de grootste natuurramp van de 20e eeuw.

  • publiek op de expo 1958 in Brussel still uit film Piet Schendstok

    De jaren 50

    De ergste scherven van de oorlog zijn opgeruimd. Er is ruimte voor enig optimisme en de blik richt zich meer naar buiten.