U bent hier

Video

DE BELANGRIJKSTE VRAGEN DIE HIER AAN DE ORDE KOMEN ZIJN:

Videobanden

WAT IS VIDEO?

De geschiedenis van video is nauw verbonden met de geschiedenis van televisie: al in de jaren vijftig werd geëxperimenteerd met het opnemen van live televisie-uitzendingen op een elektronische drager. Zo konden deze uitzendingen later weer worden afgespeeld. Video was niet direct beschikbaar voor de consument. Die ontwikkeling begon bij de introductie van redelijk handzame videocamera's zoals de Portapack, maar zette zich pas echt door vanaf het midden van de jaren zeventig toen fabrikanten met nieuwe videosystemen kwamen zoals Betamax of later VHS. Aanvankelijk waren deze systemen vooral populair om televisieprogramma's mee op te nemen, maar met de komst van kleinere en handzamere camera's in de jaren tachtig werd ook amateurfilmen met een videocamera populair. De populaire Super 8-camera werd geleidelijk aan vervangen door de camcorder. Het grote voordeel van video ten opzichte van film was dat direct met synchroon geluid kan worden opgenomen en dat de beelden via een videorecorder op de televisie konden worden afgespeeld. Bovendien konden op een gemiddelde videoband met gemak enkele uren beeld opgenomen worden terwijl een filmspoeltje doorgaans drie minuten film bevatte. Anders dan bij film werden bij video bewegende beelden op een magnetische drager opgeslagen. Die magneetband zat doorgaans verpakt in een cassette. Net als bij film, kende ook video vele formaten en dat heeft consequenties voor de wijze waarop je het kunt afspelen en kunt bewaren.

 

HOE KAN IK VIDEO HERKENNEN?

Videocassettes zijn te herkennen aan de twee spoelen waar de magneetband omheen draait. Deze spoelen met magneetband bevinden zich in een plastic cassette. Er bestaan verschillende soorten videocassettes met verschillende formaten. Videocassettes kunnen zowel analoge als digitale informatie bevatten. De volgende zijn de meest voorkomende soorten:

 • Betamax

 • VHS en S-VHS

 • VHS-C en S-VHS-C

 • Video 2000

 • Video 8

  • DV en Mini-DV

   

  formaten videocassettes

  Afbeelding door Tedeo

   

  HOE KAN IK VIDEO BEWAREN?

  De levensduur en daarmee de kwaliteit van videocassettes hangt af van de manier waarop ze bewaard worden. De meeste cassettes hebben een levensduur van ongeveer 8 tot 12 jaar. Het is daarom belangrijk om het beeldmateriaal zo snel mogelijk te digitaliseren. Daarnaast is het belangrijk om videobanden op de juiste manier te bewaren om de levensduur te verlengen. Enkele tips om de levensduur van videocassettes te verlengen:

  • Raak de magneetband zelf nooit aan

  • Spoel de cassette geheel op of af voordat hij opgeborgen wordt en spoel de cassettes eens per jaar heen en weer

  • Houd de cassette uit de buurt van magnetische velden

  • Bewaar een cassette niet op een plek waar die wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen zoals op een zolder

  • Bewaar de cassette onder stabiele, koele en droge omstandigheden

  • Houd uit de buurt van warmte, vocht en stof

  • Bewaar de cassettes in de verpakking

  • Bewaar de cassettes verticaal en niet plat

  Het is niet alleen belangrijk om de video goed te bewaren, maar ook om de video goed te beschrijven om zo waardevolle contextinformatie te behouden. Als je hier meer over wilt weten, klik op 'mijn collectie beschrijven'. Wil je meer weten over videocassettes, scroll dan gewoon verder naar beneden. 

  Valentijnsdag

  Mijn collectie beschrijven

  Is een film nog wel interessant als niemand meer een idee heeft wie of wat erop staat? Contextinformatie is erg belangrijk bij een film en vooral de maker of een directe groep mensen om hem of haar heen kan deze informatie geven.

  Lees meer
   

  HOE KAN IK VIDEO AFSPELEN?

  Om videocassettes te kunnen afspelen, heb je een apparaat nodig dat compatibel is met de cassette. Daarom is het belangrijk om naast de cassettes ook de afspeelbenodigdheden goed te bewaren. Denk hierbij aan de videorecorder of in het geval van Video 8, mini-DV, Hi 8 en Digital 8 de camera en de bijbehorende kabels. Let er ook op dat de mogelijkheid blijft bestaan om de kabels zowel aan te sluiten op het afspeelapparaat, als op een televisie of computer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een scartkabel of scart naar HDMI-adapter.

   

  HOE ZET IK ZELF VIDEOBANDEN OM NAAR DIGITALE BESTANDEN?

  Je kunt jouw video’s zelf overzetten naar digitale bestanden, maar er zijn ook veel professionals die dit voor je kunnen doen. Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met jouw videobanden, denk er dan over na hoe je dit wilt doen. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je videobanden kunt digitaliseren. Zo kan je de video’s direct overzetten op dvd. Dit is een snelle manier om jouw video’s veilig te stellen en dvd’s zijn op dit moment nog redelijk gangbaar. Het rechtstreeks overzetten van videoband naar dvd heeft echter ook een aantal nadelen. Ook dvd’s zijn namelijk beperkt houdbaar en wanneer je de video vervolgens wilt overzetten naar een digitaal computerbestand kan het zijn dat dit bestand niet meer dezelfde kwaliteit heeft als de video op de oorspronkelijke videoband. Beter is het dus om de video al gelijk over te zetten naar een digitaal computerbestand.

   

  Op de volgende websites kan je tips vinden om videobanden zelf te digitaliseren:

  http://nl.wikihow.com/VHS-banden-overzetten-naar-dvd-of-andere-digitale-formaten

  http://www.dvdyourmemories.com/blog/how-to-transfer-and-capture-minidv-tapes-to-your-computer/

   

  HOE VIND IK EEN GOEDE PROFESSIONAL?

  Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en ook veel regionale archieven zijn geïnteresseerd in amateurvideo’s. Vaak digitaliseren deze instellingen de video kosteloos als ze deze mogen opnemen in hun archief. De schenker krijgt in ruil hiervoor vaak een digitale kopie van de video. Mocht je de videoband niet willen afstaan of kan je geen archief vinden dat belangstelling heeft voor je materiaal, dan kan je deze archieven vragen of ze je een gekwalificeerd bedrijf kunnen aanraden. Vaak werken dit soort archieven nauw samen met commerciële bedrijven. Zij zijn dus goed op de hoogte waar je bij jou in de buurt terecht kunt.

  Bij het zoeken naar een professional om je videobanden te digitaliseren is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • Laat de video altijd in de hoogste kwaliteit scannen. De scan voer je maar één keer uit en het is zonde om de kwaliteit van de originele video verloren te laten gaan

  • Wanneer je meerdere videobanden wilt digitaliseren en je niet bekend bent met het bedrijf dat je hebt gekozen, laat er dan eerst één digitaliseren om de kwaliteit te kunnen controleren

  • Let erop dat je het eindresultaat niet alleen op dvd of cd-rom krijgt. Ook dvd's en cd-roms zijn slechts beperkt houdbaar. Een extra kopie op dvd zodat je deze thuis in de dvd-speler kunt afspelen is natuurlijk geen probleem.

   

   

   

  Hieronder volgt meer specifieke informatie over de meest voorkomende soorten videocassettes en -formaten

   

  BETAMAX

  Betamax tapeFoto door Stevo81989

  WAT IS BETAMAX?

  Betamax (ook wel Beta genoemd) is een analoge videocassette ontwikkeld door Sony om de consumentenmarkt te veroveren. De cassette bevat een 12,7 mm brede magnetische videoband, wat in overeenstemming is met de oudere, professionele 19mm brede U-matic. Betamax werd op 10 mei 1975 op de markt gebracht maar verloor uiteindelijk in het midden van de jaren 80 de strijd met VHS.

   

  HOE KAN IK BETAMAX HERKENNEN?

  De betamax videocassettes zijn te herkennen aan het bèta-teken (β) op de cassette. De afmetingen van de cassette zijn 156 × 96 × 25 mm

   

  HOE KAN IK BETAMAX AFSPELEN?

  Om de inhoud van een Betamax-videocassette af te spelen heb je een Beta-videorecorder nodig. Naast Sony en Sanyo, werden Beta-formaat videorecorders ook verkocht door Toshiba, Pioneer, Murphy, Aiwa, en NEC; de Zenith Electronics Corporation en WEGA. Veel vroege Betamax-spelers maken gebruik van composiet audio/videokabels. Het is belangrijk deze te bewaren om het apparaat aan je televisie of computer te kunnen aansluiten.

   

  VHS EN S-VHS

  VHS

  Foto door Tuomas Luukkonen

  WAT IS VHS EN S-VHS?

  VHS (Video Home System) is een analoge videocassette. Het is een magneetband die in 1976 werd geïntroduceerd door JVC om in navolging van Sony de consumentenmarkt te veroveren. S-VHS staat voor Super-VHS en kwam in 1987 op de markt. Super-VHS is een verbeterde versie van VHS, die meer beeldlijnen kan opslaan dan standaard VHS (namelijk 400 in plaats van 240). Voor vroege camcorders werd een compacte variant van VHS met kleinere cassettes gebruikt: VHS-C.

   

  HOE KAN IK VHS EN S-VHS HERKENNEN?

  De VHS-cassette is vaak te herkennen aan het VHS-logo op de cassette. De cassette is een 187 x 103 x 25 mm plastic omhulsel, bij elkaar gehouden met vijf kruiskopschroeven. De flip-up cover die de tape beschermt heeft een ingebouwde vergrendeling met een push-in schakelaar aan de rechterkant. De cassettes bevatten een 12,7 mm brede magnetische videoband.

   

  HOE KAN IK VHS EN S-VHS AFSPELEN?

  Om de inhoud van een VHS-cassette af te spelen heb je een VHS-videorecorder nodig. Let er hierbij op dat je ook de bijbehorende kabels bewaart.

   

  VHS-C EN S-VHS-C

  VHS-C

  Foto door Максим Кораблёв

  WAT IS VHS-C EN S-VHS-C?

  VHS-C (Video Home System - Compact) is een analoge videocassette, een variant op de ‘gewone’ VHS-cassette. Het is in 1982 ontwikkeld door JVC om als drager te dienen voor de vroege camcorders voor amateurgebruik.

   

  HOE KAN IK VHS-C EN S-VHS-C HERKENNEN?

  De cassette is te herkennen aan het logo van de VSH-C of de S-VHS-C. De cassette is 92 x 58 x 20 mm.

   

  HOE KAN IK VHS-C EN S-VHS-C AFSPELEN?

  VHS-C kan op verschillende manieren worden afgespeeld. Ten eerste kan je de tape in een geschikte camcorder doen en deze aansluiten op een televisietoestel. Daarnaast bestaan er VHS-C-adapters waarmee je de cassette kunt afspelen met behulp van een normale VHS-videorecorder. Deze adapter is een omhulsel dat de afmetingen van een gewone VHS cassette heeft, waar de VHS-C-cassette in geplaatst kan worden. Dit is mogelijk omdat de banden van de VHS-C cassettes gebaseerd zijn op dezelfde magneetbanden als de VHS-cassettes. Hierdoor is er geen enkele vorm van signaalomzetting nodig.

  VHS-C adapter

  Foto door 阪神強いな

   

  VIDEO 2000

  (V2000, ook wel bekend als Video Compact Cassette, of VCC)

  Video 2000

  Foto door Magnus Manske

   

  WAT IS VIDEO 2000?

  Video 2000 is een standaard voor videorecorders ontwikkeld door Philips en Grundig dat concurreerde met de VHS- en Betamax-standaarden. Uniek is de mogelijkheid om vier uur op elke zijde van de omkeerbare cassette op te nemen. Daarnaast bevat Video 2000 ook het geavanceerde afspeelsysteem dynamic track following (DTF), waarmee een keurig beeld zonder stoorstrepen wordt getoond als de opname wordt gepauzeerd of versneld wordt afgespeeld. De eerste Video 2000-recorder werd in 1979 verkocht en de laatste recorders werden in 1988 geproduceerd.

   

  HOE KAN IK video 2000 HERKENNEN?

  De Video 2000-cassette is iets groter dan de VHS-cassette. De afmetingen zijn 183 x 110 x 26 mm. Opvallend is de uiterlijke gelijkenis met audiocassettes, de Video 2000 cassette is echter aanzienlijk groter.

   

  HOE KAN IK video 2000 AFSPELEN?

  Om de video-2000 cassette te kunnen afspelen heb je een Video-2000-recorder nodig. Vanwege de complexiteit van deze recorders kunnen storingen en defecten gemakkelijk optreden. Let hier dus op bij het eventueel aanschaffen van een tweedehands apparaat. Op de volgende website kan je informatie vinden om dergelijke storingen te verhelpen:

  http://gromsound.mfbfreaks.com/app/vcctips.htm

   

  VIDEO 8, HI 8 EN DIGITAL 8

  Video8

  Foto door Hannes Grobe

  WAT IS video 8, hi 8 en digital 8?

  Video 8 is een analoog videosysteem voor amateurs, gestandaardiseerd door een groot aantal elektronicafabrikanten, waaronder Philips, Sony en Matsushita. Dankzij het kleine formaat van de videobanden en de relatief lage prijs werd dit systeem een groot succes.

  Door Sony werden er ook varianten op het Video 8-systeem uitgebracht, zoals Hi 8 en Digital 8. Hi 8 is de opvolger van Video 8 en biedt sterk verbeterde frequentie- en kleurweergave. Het systeem kwam in 1989 op de markt als antwoord op de S-VHS-C tapes van JVC. Hi 8 gebruikt dezelfde tapes als Video 8 maar neemt op met een hogere snelheid. Digital 8 ziet er hetzelfde uit als zijn voorgangers, een groot verschil is echter dat de informatie nu als digitale data wordt opgeslagen op de magneetband, net als bij DV en MiniDV.

   

  HOE KAN IK VIDEO 8, HI 8 EN DIGITAL 8 HERKENNEN?

  De Video 8-, Hi 8- en Digital 8-cassettes hebben een klein formaat, de afmetingen zijn 95 × 62.5 × 15 mm. Verder zijn de cassettes te herkennen aan het Video 8-logo, het Hi 8-logo, het Digital 8-logo of de aanduiding dat het 8mm videotape is.

   

  HOE KAN IK viDEO 8 HI 8 EN DIGITAL 8 AFSPELEN?

  Helaas kunnen Video 8- en Hi 8-banden niet afgespeeld worden in een VHS-videorecorder vanwege problemen met compatibiliteit. De bandbreedte verschilt en ook de opnamesnelheid is totaal anders. Er bestaat geen adapter of moederband die het mogelijk maakt om deze kleinere tapes af te spelen in een VHS- of Betamax-systeem. Als je oude Video 8-banden wilt afspelen heb je een Video 8-, Hi 8- of Digital 8-camera of recorder nodig met de juiste audio- en videokabels. De meeste Digital 8-toestellen hebben een Firewire-aansluiting om de beelden digitaal over te dragen naar een computer of digitale videorecorder. Een voordeel is dat analoge Video 8- en Hi 8-cassettes kunnen worden afgespeeld met behulp van een Digital 8-camera die het AV-signaal direct digitaal overbrengt naar een computer.

  Firewire aansluiting

  Firewire-aansluiting

  Foto door Stanmar

   

  DV, HDV EN MINIDV

  dv en hdv cassettes

  Foto door Mikus

  WAT IS DV, HDV EN MINIDV?

  DV staat voor Digital Video en is geïntroduceerd om zowel de professionele als de amateurmarkt te bedienen. De DV-tape bestaat in 2 formaten: MiniDV en DV. Zowel DV als MiniDV slaan de video-opname op met 25 Megabit (Mb) per seconde, wat overeenkomt met 3,125 Megabyte (MB) per seconde. Vergeleken met hedendaagse opslag vergt dit dus best veel opslagruimte. Met name MiniDV was bedoeld voor gebruik door amateurfilmers. De opslagcapaciteit van de MiniDV-cassettes ligt rond de 12,66 Gigabyte voor een 60 minutencassette. MiniDV en DV verschillen alleen qua behuizing en tapelengte. Het verschil tussen DV en MiniDV is te vergelijken met het verschil tussen VHS en VHS-C; de opslagmethode is hetzelfde, het formaat verschilt echter. De beeldkwaliteit bij DV hangt af van de camera. De kwaliteit is hoger dan van analoge formaten zoals VHS-C of Hi 8 en vergelijkbaar met het eveneens digitale systeem Digital 8. Aan het begin van de 21e eeuw deed de hoge definitie variant van digitale video zijn intrede: HDV. Hierdoor werd het mogelijk om digitale video’s te maken tot Full HD.

   

  HOE KAN IK DV, HDV EN MINIDV HERKENNEN?

  DV, MiniDV en de high definition versie van DV zijn cassettes die een magneetband bevatten. DV heeft afmetingen van 125 x 78 x 14.6mm, MiniDV heeft afmetingen van 66 x 48 x 12.2 mm. HDV-camcorders maken gebruik van de standaard MiniDV-bandjes en hebben daarom dezelfde afmeting. Verder zijn ze te herkennen aan het DV-logo.

   

  HOE KAN IK DV, HDV EN MINIDV AFSPELEN?

  DV en MiniDV zijn af te spelen met de bijbehorende camera’s. De cassettes zijn ook af te spelen met een speciale recorder, maar deze is vaak erg duur in vergelijking met een camera, terwijl een camera net zo goed werkt.

  DV camera

  Foto door Silvio Tanaka

   

   

  BRONNEN EN VERDER LEZEN

  - Een handleiding uit 1995 over hoe om te gaan met magnetische videobanden en hoe deze te bewaren. Enigzins verouderd, maar nog zeker bruikbaar en interessant