U bent hier

Wat is de waarde?

Sommige films en video's zijn waardevol voor je eigen familiearchief, andere zijn waardevol voor publieke archieven. Misschien zijn ook documentairemakers of scholen geïnteresseerd in het materiaal van je grootvader. Bekijk hier wat de waarde is van jouw film- of videocollectie. Wat maakt nu een home movie van de eerste stapjes, een vhs videoverslag van een verjaardagsfeest of een YouTube upload van je webcam-filmpje de moeite van het bewaren waard? Is dat toch vooral de emotionele waarde of heeft het ook een historische waarde? Wat is eigenlijk de culturele waarde van amateurfilm? En kun je ook denken in termen van economische waarde? Tot slot: op welke wijze is het mogelijk een collectie amateurfilms educatieve waarde te geven? 

 • waarde amateurfilm

  emotionele waarde

  Weggooien of toch maar niet: Hoe maak je een goede overweging van het materiaal voor jezelf, je directe omgeving of je nageslacht, gezien de moeite en de kosten die het mogelijkerwijs met zich meebrengt om film of video te bewaren.

  Lees meer
 • historische waarde amateurfilm

  historische waarde

  Amateurfilmers zijn nogal eens de chroniqueur van hun tijd: al dan niet systematisch leggen ze met hun camera bewust of onbewust de geschiedenis vast.

  Lees meer
 • culturele waarde amateurfilm

  culturele waarde

  In de loop van de twintigste eeuw is amateurfilmen van liefhebberij van enkelen uitgegroeid tot een rijke traditie waarbij steeds opnieuw film- en videoamateurs de nieuwste technische innovaties omarmden, verkenden maar soms ook afwezen. Ook professionele kunstenaars hebben zich vaak door de mogelijkheden van amateurfilmtechnologie en amateurfilms laten inspireren.

  Lees meer
 • economische waarde

  economische waarde

  Wie goed zoekt, vindt ze wel op vlooienmarkten: verweesde collecties amateurfilm of video. Vaak kun je ze voor een habbekrats meenemen. Soms zijn de films meer waard omdat er iets bijzonders op staat bijvoorbeeld. Wat is de economische waarde van amateurfilm?

  Lees meer