Boy

Speelfilm van filmpionier en kinderboekenschrijver Dick Laan over Boy die wegens beentuberculose naar een Zwitsers sanatorium wordt gestuurd. Als hij na twee jaar genezen thuis komt, blijkt hij vervreemd te zijn van zijn vroegere vriendjes, aangezien hij twee klassen lager zit.  De vreugde slaat om in eenzaamheid. Film zonder geluid, met tussentitels.

Interessant is de kijk van Laan op kinderen en jongeren die zorg behoeven. Zo maakt hij meermaals films en documentaires over kostscholen, sanatoria of internaten.  Ook is een internationaal internaat het decor van bijvoorbeeld het jongensboek 'De berg M' over de jonge Ben Verhaar die, als zijn ouders voor lange tijd naar Indonesië vertrekken, naar een kostschool in Beieren wordt gestuurd.

VAKANTIEKOLONIE

Dick Laan filmt in 1939 een kindervakantieoord in Bergen aan Zee. De vakantie- en gezondheidskolonies zijn bedoeld voor ‘bleekneusjes’: kinderen die in een slechte gezondheidstoestand verkeren, vaak als gevolg van ondervoeding. De kinderen genieten van de frisse zeelucht, doen gymnastiek in de duinen en eten gezond. Laan leert tijdens de filmopnamen in het Zeehuis zijn latere vrouw Tine kennen; zij is er adjunct-directrice.

Sanatorium

Het 'Amsterdamsch Kindersanatorium' lijkt een soort vakantiekolonie: kinderen knutselen en handarbeiden in de gezonde buitenlucht, werken in de tuin of lezen een boek. Maar de film laat ook de medische noodzaak van hun bezoek zien: kinderen onder de hoogtezon en bestralingslampen, het maken van een röntgenfoto van de borstkas en een kind aan de slangen waar zijn longinhoud gemeten wordt. Film uit 1931 zonder geluid.

Het Zeehospitium in Katwijk dient als sanatorium voor kinderen en volwassenen met tuberculose uit de stedelijke ziekenhuizen. Door de frisse zeelucht kunnen zij hier herstellen.

Les noisetiers (Nederlands: hazelaars) in Zwitserland is befaamd vanwege de heliotherapie voor tbc-patiënten. Kinderen die hier kuren, spelen en rusten vooral in de zon. Daardoor zien zij er gebronsd uit. Zelfs de lessen vinden in de open lucht plaats. Zo wordt een Frans dictee, gezeten aan een mobiele tafel in de wei, een plezierige oefening.

Gezinsvervangend tehuis

Een kijkje in het dagelijks leven in Huize Eikendal in Sappemeer, eind 1973. Geen grootschalig complex, maar een paar huizen in een gewone straat. Kleinschalige opvang voor verstandelijk gehandicapten. We zien de dagelijkse maaltijd, zingen en plezier maken en de vrijetijdsbesteding. Rond 5 december komt in De Boemel in Stadskanaal Sinterklaas en zijn gevolg langs.

Kindertehuizen

Kinderen van het Groene Weeshuis in Groningen staan op de trappen van hun verblijf, vlak voordat ze op hun jaarlijkse uitje gaan. In de zomer van 1947 is dat de speeltuin bij Paterswolde. Een unieke attractie met een doolhof, een kettingbrug, een schelpengrot en een volière bij de ingang. Feestelijke afsluiting is een boottochtje op het Paterswoldse Meer.

Een andere film laat een inzamelingsactie zien voor een nieuw kindertehuis van het Leger des Heils in Veendam. De huidige opvang is overduidelijk veel te klein. Majoor Brandsma van het Leger haalt met haar actie zelfs de landelijke tv. Willem Duys interviewt haar in zijn 'Vuist'.

Gastgezinnen

In de zomer van 1954 mogen duizend Zeeuwse kinderen op uitnodiging van de vereniging Pro Juventute een vakantie doorbrengen bij een gastgezin in Nederland. In dit tweeluik toont filmer Gait Berk hoe de dames van Pro Juventute deze vakantie organiseren. Hij volgt ook de kinderen bij vertrek, tijdens de vakantie en bij hun terugkeer in Zeeland.

Kostscholen en internaten

Sinds 1904 is in Zuoz de prestigieuze kostschool Lyceum Alpinum Zuoz gevestigd. Van de leerlingen komt 40% uit Zwitserland, 40% uit Duitsland en 20% uit de rest van de wereld.

Dick Laan en Mannus Franken laten in 'Opdracht' zien hoe zij naar Zuoz togen om een opdrachtfilm te maken over de kostschool. Het resultaat over het dagelijks leven is te zien in 'Lyceum Alpinum Zuoz'.

In de film 'Schondorf' toont Laan de dagelijkse bezigheden tijdens een zomervakantie op het internaat in Duitsland. Veel gymnastiek in de open lucht, luieren op bed, zeilen op de Ammersee en lol maken.