Eerste film
Eerste film van Zeno Deurvorst met de 16mm-camera die hij in Amerika heeft gekocht. Wat film je als je deze nieuwe hobby aan het ontdekken bent? Deurvorst begint direct tijdens zijn reis in Amerika te filmen en blijkt een getalenteerd filmer.
De vroegste 16mm-film is moeilijk te bepalen, amateurfilms hebben geen duidelijke datum. Misschien is het de film van Anton Colijn uit 1926? Het is in ieder geval een mooie illustratie van het geringe gewicht van camera en film. Hoe anders zou Colijn hebben kunnen filmen tijdens het bergbeklimmen en het kletteren?
Filmers en films
Het filmen zelf zien we terug in de film van J. Thie uit 1938, overigens een 8mm-film. Filmers van de Smalfilmliga filmen bij avond op de meikermis. Op een feestelijke bijeenkomst van de Smalfilmliga demonstreert mr. Van Tetering een 16mm-geluidsprojector.
Wouter Kuyck koopt een Stewart-Warner 16mm-filmcamera bij Foto Kino Voorwalt in Overveen van dhr. Voorwalt. Hij demonstreert deze aan tafel in de huiskamer en vertelt over cameratrucs. In de film zien we de mogelijkheden van de filmcamera.
Van een heel andere orde is het kiekendiefonderzoek van J.P. Loorij op Ameland. De kwaliteit van de 16mm is zo goed dat Loorij dit formaat kiest om zijn onderzoek op beeld vast te leggen.
ZO DE OUDEN ZONGEN, ZO PIEPEN DE JONGEN (fragment)
Laatste film
Binnen de amateurfilmwereld wordt film langzaam verdrongen door video. Ook de 16mm. De kwaliteit van film kan toch niet op tegen het gemak van video.
Filmer Piet Schendstok maakt in 1975 zijn laatste film op 16mm. Hij legt er de gebruikelijke familietaferelen op vast: Kerstmis, Oud en Nieuw en een spelletje. Schendstok stapt over op super 8.
De laatste 16mm-film op het platform is van Vladimir Murtin. Hij maakt in 1996 een film over Nederland om vertoond te worden tijdens het Unica Festival, het jaarlijkse filmfestival van Unica dat in 1996 in Almelo, Nederland, gehouden wordt.
Meer weten over de 16mm-film? In het Mediamuseum van Beeld & Geluid is een mini-tentoonstelling over dit filmformaat ingericht. Of bezoek het Mediacafé op zondag 17 september in Beeld & Geluid in Hilversum. Conservator Valentine Kuypers laat zien wat deze mijlpaal teweegbracht, met verrassende voorbeelden uit de collectie van Beeld & Geluid.