Feesten te Amsterdam (1945) en Leeuwarden (1949)

Eind juni 1945 is het drie dagen feest in Amsterdam. De eerste dag is voor de kinderen. Er is gymnastiek, er is kermis op de Willem de Zwijgerlaan, er is een bloemencorso voor de kleinsten. Er klinkt muziek in de straten en de doden worden geëerd. De tweede dag is een sportdag met hardlopen en evenwichtsbalk. De derde dag brengt koningin Wilhelmina een bezoek aan de hoofdstad. Er is een groot defilé.

Feestelijke stoet van verklede volwassenen en kinderen in Leeuwarden in 1949. De meeste lopen, een enkeling heeft een versierde fiets en de kleinsten rijden mee op een wagen. Er is sport en spel op een groot veld en een poppenkastuitvoering.

10 jaar Bevrijding 1955

Historische optocht: van kasteelheren uit de middeleeuwen via de Napoleontische tijden tot aan het jaar 1955. De Bevrijding in 1945 wordt verbeeld door de Nederlandse meisjes die op de tanks van de Geallieerden zijn geklommen. 

Hoe anders wordt het gevierd in Vinkeveen. Daar spelen de brandweerlieden een potje spuitvoetbal. Het publiek, ruim aanwezig, blijft, heel verstandig, op afstand.

Vinkeveen Vroeger 7: Spuitbalwedstrijd brandweer (1955)

Feest in Rotterdam en Groningen in 1965

Ook in Rotterdam wordt in 1965 de Bevrijding gevierd met een optocht. Verschillende groeperingen presenteren zichzelf. We zien de wetenschap en het toneel. Tussendoor zie je metershoge poppen op vorkheftrucks rondgereden.

De optocht in Groningen staat geheel in het teken van de oorlog, de Bevrijding en het dagelijks leven na de oorlog, met de opkomst van televisie, het atoomtijdperk, de wetenschap.

Veendam en Westerbork in 1970

De Poolse veteraan Jan Salwa wordt feestelijk onthaald in Veendam in het kader van 25 jaar bevrijding. Er wordt zelfs een plein naar hem vernoemd. Zo groots het onthaal van Salwa, zo klein waren de feestelijkheden op 5 mei in Veendam. Luister naar een teleurgestelde commentator. (vanaf tijdcode 08:42)

Met zaklopen, kruiwagenrace en andere spelletjes voor de kinderen, zo wordt Bevrijdingsdag in 1970 in Westerbork gevierd. Verder een feestelijke optocht, met versierde kinderen, praalwagens en muziek.

35 jaar Bevrijding: Beerta, Oostwold en Nuis in 1980

Het Bevrijdingsvuur arriveert in Beerta. Na een toespraak en het volkslied is er een optocht te aanschouwen met verschillende praalwagens.

Een traditionele optocht in een Drents dorp, met vooral praalwagens aangevuld met Amerikaans oorlogsmaterieel, zoals een tank, een motor-met-zijspan en een jeep. Is dit in Gasselte? Laat het ons weten.

De bewoners van Oostwold brengen de (boeren)tradities van het dorp in beeld, door met bloemen versierde praalwagens. De wagen met het optimistische opschrift "Wij gaan naar Rome" verwijst naar het EK Voetbal dat zich in de zomer van 1980 in Italië afspeelt.

Het Groningse dorp Nuis koestert zijn tradities op Bevrijdingsdag. We zien praalwagens en versierde fietsen in een optocht, gecompleteerd door een optreden van een fanfare en majorettes. Ook is er volksdansen en zijn er verschillende spelletjes voor de kinderen. Een toneelstuk en livemuziek sluiten de feestdag af.

50 jaar Bevrijding in Borger in 1995

In 1995 wordt de Bevrijding gevierd in april, de dag van de eigenlijke Bevrijding. Bij het Poolse monument aan de Exloërweg worden, onder grote publieke belangstelling, kransen gelegd. Er zijn Poolse bevrijders bij de herdenking aanwezig. Om ook de jongeren bij de feestelijkheden te betrekken is er een acrobatische demonstratie op brommers.

Bevrijding in de jaren 10 in Rotterdam en Brielle

Bevrijdingsfestival in het Park bij de Euromast in 2016. Een enorme drukte. Duizenden mensen van alle leeftijden genieten van de optredende artiesten, hapjes en drankjes. 

In Brielle gaan ze in 2016 terug in de tijd met een Mock battle (schijngevecht). Voertuigen, kleding, alles ademt de tijd van de oorlog. Er klinken schoten, mensen worden gearresteerd. Een laatste gevecht en dan is daar de Bevrijding.

5 mei 2016 - Bevrijdingsfestival Rotterdam in Het Park (Euromast)

Bevrijdingsfestival - Mock Battle (schijngevecht) / Brielle 2016