Aan tafel

Binnen het gezin en de familie neemt de eettafel een centrale plaats in. Een typische zondagochtend met bijbehorend zondags ontbijt van de, uiteindelijk 17-koppige, familie Huygen in de jaren 30 van de vorige eeuw zien we in Graag Gebroken Brood (1) (1935). Erop uit met de familie betekent vaak ook met zijn allen lunchen zoals in 55-jarige bruiloft van Pleun en Catrien (1983). In Rond de Jaarwisseling (1964) geniet de familie Schendstok na van de laatste avondmaaltijd van het jaar.

55-JARIGE BRUILOFT VAN PLEUN EN CATRIEN (fragment)

Bekijk de complete film

ROND DE JAARWISSELING (fragment)

Bekijk de complete film

Het dagelijks leven in Nederlands-Indië

Meer dan 85 jaar geleden filmde Wim Kooper het leven in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. In Gezin Kooper in Semarang (1927) drinken de volwassenen een drankje terwijl de kinderen bellen blazen. Het leven lijkt er niet zo heel anders dan in Nederland. Nederlanders in Nederlands-Indië filmden de dagelijkse bezigheden om deze beelden, eenmaal terug in Nederland, te kunnen delen met familie en vrienden. Toentertijd hadden deze filmmakers waarschijnlijk nauwelijks door dat ze hiermee zo’n bijzonder historisch document hadden afgeleverd.

In en om het huis

Veel familiefilms spelen zich af in en om de gezinswoning. Kleine kinderen zijn een favoriet onderwerp en het jongste kind kan helemaal op veel belangstelling rekenen. In Voorjaar 1944 wandelen kleine broer en grote zus Meijer in de tuin en ze helpen bij het huishouden. In het fragment uit Kroniek van een familie leert baby Nico lopen. Zijn andere broers en zussen volgen met belangstelling hoe hij zijn eerste stappen zet.

KRONIEK VAN EEN FAMILIE (VERSIE 2003) (fragment)

Bekijk de complete film

Vrije tijd

De uitjes in de vakantie en de weekenden zijn een uitstekend moment om herinneringen vast te leggen. De familie Huygen bezoekt de toeristische trekpleister Schiphol in Graag Gebroken Brood (3) (1935). De film toont de kijker hoe het Nederlandse vliegveld er in de jaren 30 van de vorige eeuw uit zag. Wouter Kuyck filmt zijn gezin in het besneeuwde bos in Familiebeelden in Bloemendaal en Overveen (2) (1933)Sneeuwpret is altijd een geliefd onderwerp. Een bezoek aan de bossen voor een wandeling met het gezin is ook aangenaam zonder sneeuw blijkt in Huis, tuin, keuken (1958).