Maastricht - 14 september 1944
Door de straten rijden ambulances. Pelotons Duitse militairen trekken zich terug. In de verte wordt nog gevochten, aan de horizon zijn rookpluimen te zien. Dan rijden de Geallieerden Maastricht binnen. Wuivende mensen, wapperende vlaggen en kinderen met feestmutsen op, Maastricht is bevrijd.
Filmer Werner Mantz is erbij als prins Bernhard Maastricht bezoekt en wuift vanaf het balkon van het kantongerecht. Verder opnamen van de kapotte spoorbrug, de noodbrug die de Amerikanen hebben aangelegd en de Amerikaanse legervoertuigen die de noodbrug gebruiken. In de Amerikaanse kampementen filmt hij het dagelijks leven van de militairen.
Eindhoven - 18 september 1944
Toon Rooijmans filmt de Bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944. Vliegtuigen vliegen over, militaire voertuigen rijden in colonne door overvolle straten, vlaggen worden uitgehangen en er wordt gefeest. De harmonie blaast, kinderen dragen feestmutsen en gaan hossend over straat. Arrestanten worden afgevoerd en de radio opgegraven. Winter 1945. Bomen worden gekapt en het hout wordt afgevoerd met kinderwagens. Dan is het mei 1945. Nederland is bevrijd. Er wordt gefeest met optocht en verkleedkleren. September 1945: gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh Stachouwer wordt op het vliegveld Welschap bij Eindhoven verwelkomd door prinses Juliana en de ministers Schermerhorn en Van Kleffens.
Den Bosch - 22 oktober 1944
Jan Theo Werners filmt in 'Oorlogsfilm 1' de oorlogsschade in Den Bosch en het straffen van de NSB'ers. In 'Oorlogsfilm 2' zien we de bevrijding door de Britse Tommy's. In de stad rijden vervolgens geallieerde militaire voertuigen van de Amerikanen. Al snel is er een monument voor 'de onbekende soldaat' gemaakt en dan volgen de vredesfeesten en het gekostumeerd voetbal.
Coevorden - rond 6 april 1945
Notaris Botje filmt de gebeurtenissen net na de Bevrijding van Coevorden. Op straat lopen mannen met geweren. De vlaggen hangen uit. Dan is het druk op straat. Inwoners van Coevorden verdringen zich rond de Geallieerden in hun tanks. Eerst rijden de tanks rustig rond, dan verlaten ze de stad.
Ter Apel - 11 april
Ter Apel wordt op 11 april bevrijd, deze opnamen (beginnend op tijdcode 04:53) zijn vier dagen later gemaakt. Poolse militairen van de 1ste Pantserdivisie zijn samen met vrouwen in militair uniform gefilmd. Deze vrouwen zijn afkomstig uit het Emslandlager Oberlangen waar veel Poolse vrouwelijke krijgsgevangenen waren opgesloten. Het kamp was op 12 april 1945 door de Poolse 1ste Pantserdivisie vanuit Emmen bevrijd.
Assen - 13 april 1945
Filmer J.L. Offereins is er vanaf het allereerste moment bij. Hij filmt de eerste Geallieerde militairen in Assen, legervoertuigen die voorbijrijden, een samenscholing. Dan wordt het drukker op straat. Vlaggen wapperen en krijgsgevangenen worden afgevoerd.
Zuidlaren - 13 april 1945
De beelden van de Bevrijding volgen vanaf 16:07. Legervoertuigen rijden door Zuidlaren, het publiek wuift en de vlag hangt uit. Een stoet landverraders. Het volkslied wordt gezongen en militairen salueren. Zwaarbepakte soldaten verlaten het dorp. Door een telelens of verrekijker is zicht op het militaire tentenkamp aan de rand van Zuidlaren. Herdenking op 9 mei. Bevrijdingsoptocht. De kerkklok, gevorderd tijdens de oorlog, is weer terug en wordt weer teruggehangen in de kerk. Er is een fakkeloptocht, vreugdevuur en vuurwerk.
Zwolle - 14 april 1945
Een korte flits van de Bevrijding van Zwolle. De Grote Markt in Zwolle is afgeladen vol om de Geallieerden te begroeten. Buiten het centrum is het rustiger, maar niet geheel ongevaarlijk.
Kollum - 14 april 1945
Deze film van Karel Numan toont de rol van de NBS, de Binnenlandse Strijdkrachten, in Kollum. Trotse jonge mannen met een band om hun bovenarm en soms ook een wapen in de hand. De Canadezen in Kollum zijn populair bij meisjes en kinderen. De eerste herstelwerkzaamheden vinden plaats, de vlaggen hangen uit en er is een Bevrijdingsoptocht
Haren (Groningen) - 14 april 1945
Canadese legertrucks trekken door de straten van Haren. Filmer G. Smit filmt de Bevrijding en registreert de nieuwsgierigheid van de Nederlandse meisjes naar deze militairen van wie ze een adres of handtekening krijgen. Aan de kerktoren wappert de vlag.
Drachten - 14 april 1945
Op 14 april rijden de Canadese tanks via Drachten richting Veenwouden. De lucht is vol met condensstrepen van overvliegende vliegtuigformaties. Een parachutist daalt naar beneden. Een Canadese militair loopt over straat met zijn geweer in de aanslag. De straat stroomt vol met mensen die toekijken hoe Canadese militairen het stadje inrijden.
Heerenveen - 14 april 1945
Op 14 april 1945 wordt Heerenveen bevrijdt door het Canadese leger. Mensen lopen gearmd met geallieerde soldaten. Een vrouw deelt koffie uit aan de mannen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Er worden mensen onder bedreiging van geweren en pistolen afgevoerd. Mensen zitten in een huiskamer met soldaten uit Canada, ze roken en drinken en maken plezier. Buiten maakt een Canadees vliegtuigjes met drie jongens.
Sneek - 15 april 1945
De omgang van filmer A.M. Nauta met de Canadezen is vrij ontspannen. Voor de camera wordt wat gedold met twee van hen. Dan volgt de intocht van de Canadezen in de stad waarvoor de hele stad is uitgelopen. Voor de aftocht van de Duitse militairen met paard-en-wagen is veel minder belangstelling.
Leeuwarden - 15 april 1945
De Leeuwarder bevolking haalt de Canadese troepen in. Wagens en pantservoertuigen rijden door de straat. De NBS paradeert en brengt NSB'ers op. Enkele dagen later is er een optocht met een Schotse doedelzakgroep en zwaar militair materieel. Inwoners halen hun zorgvuldig verborgen fietsen en radio's tevoorschijn. Tijdens het Bevrijdingsfeest is er een optocht met praalwagens.
Bolsward - 16 april 1945
Na korte beelden van de gaarkeuken in Bolsward volgen de opnamen die Klaas Mol gemaakt heeft van de Bevrijding. Uitbundig vlagvertoon en enthousiaste inwoners die de Canadezen begroeten. De Duitsers verlaten met paard-en-wagens de stad.
Groningen - 18 april 1945
In Groningen wordt een felle strijd gevoerd tussen 14 en18 april 1945. Canadezen leveren slag met de Duitsers. Na de strijd volgt een feestelijke intocht van de bevrijders.
Meer films over de bevrijding van Groningen:
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/bevrijding-helpman;
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/intocht-der-canadezen
Usquert - 20 april 1945
Het Canadese Regina Rifle Regiment bevrijdt Usquert. Een tank staat stil op de Wadwerderweg. De bevolking is nieuwsgierig en praat met de militairen. Een verzetsman draagt een armband met daarop gedrukt 'Oranje'. Een meisje durft het aan een tank te beklimmen. Lachend neemt zij plaats op de loop. Gevangengenomen NSB'ers worden afgevoerd. Overal wappert de driekleur.
Hilversum - 7 mei 1945
Op 7 mei 1945 filmt Theo Uden Masman de feestelijkheden bij de bevrijding in Hilversum. Feestende inwoners, vreugdevuren, jeeps in de straten en zich terugtrekkende Duitsers. Het AVR-studiogebouw wordt bezet, NSB'ers worden gearresteerd en straatnaamborden krijgen weer hun oorspronkelijke namen.
Baarn - 7 mei 1945
Frits Thors filmt rond de bevrijdingsdagen veel in zijn eigen omgeving Baarn, waar de zogenaamde Polar Bear Division is ingekwartierd. De film begint met de vreugde op Dolle Dinsdag (5 september 1944). Men dacht dat de Geallieerden vanuit België snel zouden doorstoten naar Nederland. Op Bevrijdingsdag hijst Thors in zijn tuin zowel de Nederlandse, Britse als Amerikaanse vlag.
Thors filmt in augustus 1945 de aankomst van prinses Juliana en de drie prinsesjes op vliegveld Teuge. Prins Bernhard verwelkomt zijn gezin. Ook doet Thors verslag van de heldenintochten van de Britse veldmaarschalk Montgomery (september) en de Amerikaanse generaal Eisenhower (oktober 1945).
Leiden - 8 mei 1945
Emile Timan maakt een filmoverzicht van het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Naast fragmenten uit Duitse oorlogsjournaals filmt hij zelf de Bevrijding van zijn woonplaats Leiden.
Den Haag - 8 mei 1945
Verzameling losse filmpjes van Dick Laan, die de schimmige dagen belichten rond de Bevrijding van Den Haag. Duitsers zijn nog in de stad, Canadezen rukken op. Laan filmt op 7 mei 1945 de arrestatie van NSB-leider Anton Mussert. Ook zien we controles van burgers door Duitse militairen. Bakkerswinkels zijn al volop bevoorraad met knapperig brood, dankzij de voedseldroppings door geallieerde vliegtuigen boven Kijkduin.
Arie van Eck filmt de bevrijding van de hofstad met een militaire parade en de militaire voertuigen van de Prinses Irene Brigade die door een uitgelaten menigte rijden.
Rotterdam - 8 mei 1945
Impressie van de laatse oorlogsweek en de bevrijding van Rotterdam. Vliegtuigen droppen voedselpakketten, de bevolking verbrandt overbodig geworden verduisteringspapier en de vlaggen gaan uit. De mensen vieren feest op straat en juichen hun bevrijders toe. De Canadese militairen slaan hun kamp op langs de Heemraadssingel. De film besluit met de eretocht van de Britse staatsman Winston Churchill, die van 8-13 mei 1946 Nederland aandeed. (Film afspeelbaar in Edge).
Amstelveen - 8 mei 1945
Filmer Popko van Dijk filmt het vlagvertoon in de wijk Amstelveen, Elswijk (omgeving Rijnier Pauwlaan). Er wordt een vrouw (NSB) door militairen afgevoerd. Ze gaat vrijwillig mee. Een man steekt een vlag in een houder bij zijn huis. De hele straat (Rijnier Pauwlaan) hangt vol met vlaggen. Dan volgt de intocht van militairen in Amsterdam (waarschijnlijk).
Amsterdam - 8 mei 1945
Amsterdam maakt zich op voor het onthaal van de Canadezen. Frits Huyse filmt mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten en de intocht van de Canadezen op de Noorder Amstellaan. Legervoertuigen zijn volgepakt met zwaaiende mannen en vrouwen. Ook Piet Schendstok filmt de vreugde op straat. Een blije menigte op het Leidsplein en de glorieuze tocht van de bevrijders door de Leidsestraat. Jongens en meisjes wandelen in optocht door met vlaggen versierde straten en doen allerlei spelletjes.
Meer films over de bevrijding van Amsterdam:
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/bevrijdingsintocht-in-mei-1945;
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/amsterdam
https://www.amateurfilmplatform.nl/films/amateurfilm-bevrijding-amsterda... (ook Diemen)
Haarlem - 8 mei 1945
Na Amsterdam trekt de lange stoet bevrijders naar Haarlem. Dick Laan filmt waarnemend burgemeester M.A. Reinalda die op het bordes van het stadhuis een proclamatie van de koningin voorleest. Laan krijgt twee Duitse militairen in het vizier, die onopgemerkt langs de menigte lopen. Daar komen de Canadezen!
In Het kan verkeeren filmt Laan de keerzijde van de bevrijding: het vertrek van de Duitse militairen en de gevangenzetting van kopstukken van de NSB, zoals Anton Mussert en Max Blokzijl, in de gevangenis in Scheveningen.
Meer films over Haarlem:
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/bs-film;
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/bs-film-food-droppings-0;
http://www.amateurfilmplatform.nl/films/bs-film-food-droppings
Bussum - 9 mei 1945
Dinsdag 8 mei komen de eerste Canadezen aan in Bussum. De echte intocht is op woensdag 9 mei. Een jeep rijdt langs, er staat publiek langs de weg. Vlaggen hangen op het stadhuis. Diverse militaire voertuigen en zwaaiende mensen langs de weg.