Beeld van een zoeker, Henny Hogenbijl

Amateurfilmer Henny Hogenbijl (1907-1981) heeft een indrukwekkend aantal reisfilms op zijn naam staan. Hij filmt zijn reizen van Bangkok tot Miami en van Nieuw-Zeeland tot Curaçao. Zijn verslagen kenmerken zich door een unieke eigen stijl. Met lange shots observeert hij mensen in verschillende culturen. De Haarlemse Smallfilmliga maakte na zijn overlijden een film over Hogenbijl ter ere van hem en zijn werk. Bekijk hier een overzicht van alle films van Henny Hogenbijl. 

Familie op vakantie

Het opzetten van de tent, spelende kinderen in het zwembad of een drankje op het terras; een traditionele vakantiefilm staat bol van dit soort momenten. Het zijn familiefilmpjes zonder pretenties. Geschoten voor de herinnering aan de fijne tijd op vakantie. Niet alleen om later nog eens terug te zien, maar ook voor een sfeervolle vertoning aan buren, familie of vrienden na thuiskomst. Wat hebben we genoten daar met elkaar!

KAMPEREN IN OOSTVOORNE (fragment)

Bekijk de complete film

MET FAMILIE NAAR ZWITSERLAND (fragment)

Bekijk de complete film

ZWITSERLAND NO 11 VALS (fragment)

Door: 
Laan, Dick
Bekijk de complete film

De schoonheid van creativiteit

Een andere omgeving maakt creatieve ambities los. In de vakantiefilms spelen amateurs met vorm en humor en in sommige gevallen filmen ze aan de hand van een scenario. Zo geeft Guus Oldenboom een draai aan zijn vakantiebeelden door de zijn vrouw in te zetten als vertelster. Frits Huyse laat moeder een ‘toverbril’ opzetten en Emile Brumsteede probeert het lome vakantiegevoel te vangen in kleur, kadrering en muziek. 

Behind the scenes

Filmen op vakantie betekent een hoop gesjouw met apparatuur en vergt vaak een gedegen voorbereiding. In Die dag in Hinterstein kun je zien dat een filmende vader in de jaren 60 behoorlijk irritant kan zijn. De ambities zijn hoog. Cor Icke verkneukelt zich tijdens het filmen duidelijk al over de vertoning van zijn geestige meesterwerkje aan de filmclub. Emile Brumsteede experimenteert met het commentaar. Hij laat de geluidsrecorder lopen terwijl het vakantiegezelschap de beelden van hun reisje naar Rome bekijkt.