Maatschappelijke ontwikkelingen

Eind 1973 en begin 1974 beleeft Nederland tienmaal een autoloze zondag. Het kabinet-Den Uyl is daartoe genoopt door de oliecrisis. Deze is ontstaan als gevolg van de Jom Kipoer-oorlog, waarbij Israël wordt aangevallen door de Arabische buurlanden. Uit protest tegen de pro-Israëlische houding van Nederland draaien enkele Arabische staten de oliekraan dicht.

De oliecrisis leidt tot prijsstijgingen en tot ontevredenheid bij de arbeiders. Die laten van zich horen met stakingen. Er wordt geen huisvuil meer opgehaald, en het werk in de haven ligt plat.

Interieur

Deze films laten zien dat de kleuren oranje, paars en bruin domineren in de Nederlandse interieurs. Van wc-rolhouder in het toilet tot de Brabantia voorraadbussen: oranje wat de klok slaat. Muren zijn paars. En, heel kenmerkend: op tafel staat een glaasje met sigaretten en een tafelaansteker.

Mode en kleding

De boutique, later boetiek genaamd, doet haar intrede. Zoals die van modeontwerper Henk Wichers in Rotterdam: een kleine winkel met exclusieve kleding. Het Amsterdamse straatbeeld laat goed zien wat in is en wat niet.

Straatbeelden

Het kabinet-Den Uyl regeert met als motto spreiding van kennis, macht en inkomen. 'Alle mensen hebben recht op een auto', aldus Den Uyl in een interview in Het Parool. De wegen tonen een opvallend straatbeeld, met Fords, Opels, Dafjes en Simca's in alle kleuren. De straten zijn vol blik.
Nieuwbouwwijken schieten uit de grond, kinderen spelen vrijuit buiten. Trams en treins zijn sneller en hebben een moderner uiterlijk. 

Vrije tijd

Wat doet de Nederlander in zijn vrije tijd? Naar een fancy fair of crea-markt gaan. Bowlen is ook populair. Jongeren bezoeken de kermis of dansen op AVRO's Toppop Drive-in Discotheek met Ad Visser. 
Vrouwen doen aan bewegingsexpressie, een nieuwe manier van lichamelijke ontspanning. Er is de motorcross, een puzzelrit in het weekeind, met bingo na de prijsuitreiking. Op de feestavond met muziek klinkt Van voor naar achter, van links naar rechts en iedereen doet mee.