Japan - Hongkong

Japan (1970)
In het verslag van de Expo ‘70 in Osaka, Japan, zien we de kleurrijke paviljoens, het gedrag van de bezoekers en de techniek, zo filmt hij onder andere vanuit de monorail. Het commentaar bij de beelden is soms feitelijk, soms ook vrij jolig.

Hongkong (jaren 70)
In Hongkong zien we de flats van Kowloon, het drukke stadsverkeer en de smalle marktstraatjes met verkopers, de verkochte waar en het winkelend publiek. Hogenbijl vangt ook de drukte voor een warenhuis met uitverkoop en het gedrag van andere filmende en fotograferende (lokale) toeristen.

Taiwan - Indonesië

Taiwan (jaren 70)
In Taiwan filmt Hogenbijl een tempelcomplex met zijn bezoekers en gaat hij met een smalspoorwagonnetje de bergen in. Hij filmt werklui, landbouw en veel kleine kinderen.

Bali (jaren 70)
Op Bali portretteert Hogenbijl hoe mensen op straat spullen vervoeren in schalen op hun hoofd en gehangen aan een juk. Hij is aanwezig bij verschillende (religieuze) bijeenkomsten met muziek en dans.

Thailand - India

Bangkok (jaren 70)
In Bangkok neemt Hogenbijl de tijd om werkende mensen te portretteren: een straatverkoopster, een landarbeider, een keramist. Hij filmt de floating market en het verkeer.

Bombay Aurangabad (1971)
Enkele typische Hogenbijl-ingrediënten: poserende mensen op straat en lachende kinderen in close up in Bombay en Aurangabad.

Oost-Afrika - Midden-Oosten

Kenya Tanzania Uganda (1969)
Naast veel aandacht voor de natuur, ook voor de habitat van de lokale bewoners: een Masai-meisje poseert voor een shilling per foto en schoolkinderen zingen een vrolijk liedje.

Turkije - Egypte - Israël - Griekenland - Italië (ongedateerd)
Hogenbijl filmt alle archeologische hoogtepunten tijdens een rondje klassieken in het Midden-Oosten. Naast filmende groepsgenoten heeft hij ook aandacht voor de lokale gidsen, spelende kinderen en souvenirverkopers op de markt

Joegoslavië - Scandinavië

Joegoslavië (1954)
Henny en Ada Hogenbijl maken met een groep een busreis naar Joegoslavië. Dat is anno 1954, tijdens de Koude Oorlog, bijzonder te noemen. Het gezelschap wandelt rond en vermaakt zich op het terras en in het restaurant.

Scandinavië (1977)
Sfeerimpressies uit Zweden en Denemarken. Collegafilmer Ton Schravendijk interviewt twee verpleegsters, agenten en een dame in bikini op het strand. Helaas onhoorbaar vanwege het ontbreken van geluid.

Marokko - Canarische Eilanden

Marokko (1968)
Hogenbijl filmt de dagelijkse bezigheden op markten, en in steden en dorpen.

Tenerife (1976)
Hotel Florida op Tenerife is het zonnige decor van een zonvakantie van de families Hogenbijl en Schravendijk. De gezinnen luieren lekker aan het zwembad. Vrouwelijke hotelgasten gaan op de foto met een aangekleed aapje of een welp.

Senegal - Curaçao

Senegal (jaren 70)
Ook in Senegal legt Hogenbijl een grote interesse aan de dag voor de lokale bevolking: kinderen kijken nieuwsgierig in de camera, en volwassenen legt hij vast tijdens hun werk op verschillende markten of tijdens een potje dammen op een zelfgemaakt dambord.

Curaçao (1979)
Hogenbijl legt tijdens een cruise naar de Caraïben aan in Willemstad, hoofdstad van Curaçao. Hij filmt de kleurrijke huizen en markten en de Koningin Julianabrug over de St.-Annabaai die Willemstad in tweeën deelt.

Oost-VS - West-VS

New York (1955)
Als Henny Hogenbijl in 1955 New York bezoekt voor een autoreis door de VS filmt hij nog vrij afstandelijk. De gebouwen en het verkeer, we kijken ernaar maar beleven ze niet.

San Francisco (ongedateerd)
Hoe anders is zijn film van San Francisco rond 1980. Die neemt de kijker mee naar de tijd dat rolschaatsen een ware rage was en mensen rondliepen met gettoblasters. Uiteraard ontbreken de straatmuzikanten en de trams (cable cars) niet.

NEW WORLD SYMPHONY - deel 1 (fragment)

Bekijk de complete film

Peru - Nieuw-Zeeland

Peru (ongedateerd)
Hogenbijl schiet drie rollen film over een groepsreis door Peru. In dit deel veel aandacht voor de lokale bevolking en de verkoopsters op de markt. Opvallend beeld is de wol spinnende vrouw buitenshuis. Tijdens een uitstapje naar een indianenstam filmt Hogenbijl een man met oranje geverfd haar en een polshorloge om, en jonge vrouwen met ontblote bovenlijven.

Nieuw-Zeeland (ongedateerd)
Bij zijn reis naar Nieuw-Zeeland doet Hogenbijl Anahulu Beach in Tonga aan waar de souvenirverkopers welwillend poseren voor de camera. Ook bezoekt hij het park bij het New Zealand Maori Arts and Crafts Institute met zijn geisers en stoom.

NIEUW ZEELAND - IJSLAND (fragment)

Bekijk de complete film