Familie en gezin

Dit Polygoon-item toont hoe Turken en Marokkanen het islamitisch offerfeest Id-ul-Adha vieren in 1969, in een grote tent in het Vondelpark te Amsterdam. Het feest is georganiseerd door de Stichting Buitenlandse Werknemers in Amsterdam. Er is eten en er is muziek. Maar hoe werd het Id-ul-Adha thuis gevierd? Wie waren erbij? In 2005 laat de Marokkaanse Ghizlana Boucanna haar woning zien en eet samen met familieleden. Hoe zag jullie woning eruit? En als er geen feesten waren, hoe werd er dan gegeten? En gespeeld? Upload je amateuropnamen en zie ze terug in deze online tentoonstelling. 

 

FEEST VAN TURKEN EN MAROKKANEN (fragment)

Door: 
Polygoon
Bekijk de complete film

De buurt en de school

Deze Marokkaanse jongeren organiseren in 1985 een fietstocht tegen racisme. Polygoon is erbij. Het andere oog van MTNL richt zich op Marokkaanse muziek van Nederlandse bodem. Op kleinere schaal is er veel meer georganiseerd om met elkaar om te gaan. Er werd gevoetbald op het plein, een picknick in het park, op school een musical of sportdag, Konings- of Koninginnedag en natuurlijk is er de vereniging en het buurthuis. Momenten en gelegenheden om vast te leggen op camera. Is het niet leuk om uw herinneringen te delen en uw opnamen op het platform te plaatsen?

Het andere oog (fragment)

Door: 
MTNL
Bekijk de complete film

De werkplek

Het werk in de fabriek of het beginnen van je eigen zaak. De Marokkaan Achmed Moktari, een lasser uit Rotterdam, is een van de mannen die in 1973 geprotretteerd worden door Polygoon in een item over Nederlandse taallessen voor gastarbeiders. MTNL filmt de succesvolle modeontwerper Hamid Ed-Dakhissi. Hij presenteert zijn collectie en vertelt over zijn inspiratie en de materialen die hij gebruikt. Welke bedrijfsfeesten, openingen of zakelijke hoogtepunten hebben jullie gefilmd? Waar zijn jullie trots op? Plaats de opnamen op het platform.

Les aan gastarbeiders (fragment)

Door: 
Polygoon
Bekijk de complete film

Marokkaanse uitzending (fragment)

Door: 
MTNL
Bekijk de complete film

Hoe het werkt

Jij plaatst je amateurfilms op het platform en wij zorgen ervoor dat ze een plek krijgen in deze online tentoonstelling. Zijn je films al digitaal dan kun je ze direct plaatsen met dit formulier. Heb je oude videobanden, cassettetapes of filmpjes die nog niet gedigitaliseerd zijn, dan kun je deze aanmelden via dit formulier. 

Meer lezen over '50 jaar Marokkanen in beeld' doe je hier