Sport en vermaak

Het gevoel van verbondenheid kan op veel manieren ontstaan. Door samen muziek te maken zoals de kinderen in de Mini fanfare (1969), door met zijn tweeën over het water te snellen achter een motorboot in Een dag in het jongenswaterkamp de Kagerplassen (1925) gefilmd door Dick Laan (schrijver Pinkeltje). Of door op je oude dag simpelweg samen te sjoelen, kaarten of zwemmen zoals in Over de oude Tjamme (1981) .

Legacy

Subculturen

Sommige mensen houden zich met zulke specifieke hobby's bezig dat ze elkaar vanuit alle hoeken van het land op komen zoeken. In deze gevallen draagt het unieke karakter van de hobby vaak bij aan de hechte onderlinge band. Zo laat Legacy (2013)  op prachtige wijze zien hoe twee mannen op geheel eigen wijze invulling geven aan het verfraaien van hun micro auto's.

Op pad

Verandering van spijs doet eten. Zo ook door samen in een andere omgeving te zijn. Met je collega's er op uit zoals in De grote trek (1952), of met je medeweesvriendjes en -vriendinnetjes naar het Paterswoldse meer (Het Groene Weeshuis, 1947). Ook kan je natuurlijk samen je kamp opslaan in Appelbergen om te overnachten in de natuur zoals de padvinders in Padvinderskamp 1937 (1937). Ten slotte is in Cruise Canarische Eilanden (1979) goed te zien hoe de verbroedering op een cruise vakantie ontstaat.