Clubfilms

De leden van Kleare Kimen werkten regelmatig samen aan filmprojecten. Dit kon van alles zijn: speelfilms, documentaires of opdrachten voor externe partijen. De club verwierf in de jaren 50 en 60 echter de meeste naamsbekendheid met de drie Elfstedentochtfilms. Zowel in 1954, 1956 als in 1963 legden de Kleare Kimenleden de bekende schaatswedstrijd vast. Op de beelden zien we het gehele proces: van de aankomst van de deelnemers met de trein tot de huldiging van de winnaar. De film over de ‘hel van ‘63’ is aanzienlijk professioneler dan de vorige twee. Muziek en een voice-over begeleiden de beelden.

Jan Marinus Boudewijn

Jan Marinus Boudewijn was één van de initiatiefnemers van de oprichting van Kleare Kimen. Hij was ook de eerste voorzitter van de club. Boudewijn was directeur van de Coörporatieve Aankoopvereniging Friesland (CAF), een bedrijf dat zich richtte op de verkoop en ontwikkeling van landbouwwerktuigen. De smalfilmers van Kleare Kimen namen vaak films op in de kantine en kantoren van de CAF-fabriek, zoals de films die hiernaast te zien zijn. Boudewijn gaf in 1954 zijn voorzitterschap op, omdat hij naar Den Haag verhuisde.

Rinze van der Velde

Uitgever en boekhandelaar Rinze van der Velde nam het voorzitterschap over van Jan Marinus Boudewijn. Hij was een actieve smalfilmer. Van der Velde maakte niet alleen sfeerimpressies van allerlei plaatsen in Leeuwarden, zoals de Prinsentuin, maar legde ook zijn dagelijks leven vast. Boottochten, vakanties, visuitjes en familiegelegenheden; alles kwam op de gevoelige plaat, tot zijn huwelijksreis en de kinderfeestjes van zijn kinderen aan toe. Zijn film “Uit Aller Naam” (1960) over de atoombomdreiging won een prijs in de competitie van de Nederlandse Organisatie Voor Amateurfilmers (NOVA).

W. Baljet

W. Baljet was teken- en kunstgeschiedenisleraar en dit kunstzinnige oog hielp hem ongetwijfeld bij het filmen. Baljet maakte af en toe speelfilms, maar richtte zich vooral op documentaires. Zo maakte hij bijvoorbeeld reportages over de Oostenrijkse berg Sturzhahn, het heien van betonnen palen en misdragingen van de vakantievierende jeugd in Grou. Hiernaast is zijn documentaire over het werk van een accordeonschool in het Friese dorp Giekerk te zien.

Jan Bearn Singelsma

Leraar Jan Bearn Singelsma was actief betrokken bij de oprichting van Kleare Kimen. Hij bedacht de naam “Kleare Kimen” toen hij met zijn motorfiets door Duitsland en Denemarken reed en genoot van de weidse uitzichten daar. Singelsma was al vanaf minstens de jaren 40 een actief amateurfilmer. Net als andere leden van Kleare Kimen filmde hij vaak zijn dagelijks familieleven, vakanties en Friese taferelen. Singelsma bleef tot zijn dood in 2005 Kleare Kimen een warm hart toedragen. Zo werkte hij in 2003 nog mee aan een documentaire over de geschiedenis van de club.

P.J. Plantinga

Piet Plantinga bezat een fotospeciaalzaak in Leeuwarden. Maar hij had niet alleen interesse in het stilstaande beeld: ook bewegend beeld kon hem bekoren. Plantinga maakte al zeker sinds eind jaren 30 films. Hij was een veelzijdig amateurfilmer. Net als veel andere leden legde hij belangrijke lokale gebeurtenissen vast, zoals een bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard aan Friesland op 25 en 26 september 1950 en de grote bevrijdingsparade door Leeuwarden op de Nieuwestad in 1945. Maar Plantinga maakte ook bijzonder veel (voorlichtings)films in opdracht: bijvoorbeeld de film die hiernaast te zien is over de Friese ambacht- en volkskunst. Eén van zijn meest opvallende films is een dramadocumentaire over het verzet in Leeuwarden, die al een aantal dagen na de bevrijding werd gemaakt.

G.H. Vrolijk

G.H. Vrolijk uit Sneek werd in de jaren 50 lid van Kleare Kimen. Hij maakte “Wonderolie”, waarmee hij in 1953 in de competitie van de Nederlandse Organisatie Van Amateurfilmclubs de tweede prijs won in de categorie “genrefilm zonder geluid”. De film ging over wat een jongetje in zijn droom vastknoopt aan het woord "WONDER"-olie en bestond grotendeels uit trucopnamen. Omdat Vrolijk in Sneek woonde, maakte hij hier ook regelmatig opnames. Hiernaast zijn de twee delen van de filmkroniek van de Sneeker Zeilclub te zien, die hij in 1961 in opdracht van de sportvereniging maakte.

L.E. Huijing

L.E. Huijing was vanaf de jaren 50 lid van Kleare Kimen. Begin jaren 60 nam hij de functie van secretaris op zich.  Huijing was ook secretaris bij het Fries Paarden Stamboek en kreeg regelmatig opdrachten van deze organisatie. Zijn oeuvre bestond uit uitzonderlijk veel filmpjes over paardgerelateerde onderwerpen. Hij filmde het beslaan van paarden met hoefijzers, het proces van hooi oogsten en maakte een documentaire over het Friese paard in de akkerbouw. Ook legde hij veel evenementen die in het teken stonden van paarden vast. Zo filmde hij in de jaren 50 en 60 onder meer het ringrijden op de Nieuwstad in Leeuwarden, een Concours Hippique in Heerenveen, een hengstenkeuring in Sneek, arresleewedstrijden in Surhuisterveen en de Utrechtse paardendagen.

Oeds Andries Brouwer

Oeds Andries Brouwer was één van de bestuursleden bij de oprichting van Kleare Kimen. Hij kwam uit Dokkum en was hiermee een uitzondering in het vroege begin van de Leeuwarder filmclub. In zijn films kwam dit vaak terug: Brouwer filmde vaak plekken in en rondom Dokkum. Zo maakte hij bijvoorbeeld opnames in slagerij Feenstra Dokkum, drukkerij Zeyl Kuipers, het busstation en de brandweerkazerne. In de opnames hiernaast zijn verschillende gebeurtenissen in Dokkum tussen 1945 en 1947 te zien, zoals de fusillade door de Duitsers van twintig Friezen bij Dokkum, de herdenking van deze gebeurtenis en het vertrek van motorrijders naar Baarn op 18 februari 1947 vanwege de geboorte van prinses Marijke. Daarnaast legde Brouwer ook veel familietaferelen vast.

W.L.C. Remy

W.L.C. Remy had zijn eigen kapperszaak in Leeuwarden. Hij werd in de jaren 50 lid van De Kleare Kimen. Remy werkte actief mee aan verschillende clubfilms. Bij “Kat en Muis” (1958) verzorgde hij de make-up en was hij verantwoordelijk voor het licht. Hij werkte ook mee aan “Bambi” (1959). Begin jaren 60 besloot hij zich nog meer in te zetten voor de club en penningmeester te worden. Helaas is er geen werk van hem overgeleverd.

Voor alle films van Kleare Kimen in de collectie van het Fries Film Archief klik hier

Lees hier het interview met gastcurator Evelien van der Kooi over de totstandkoming van de tentoonstelling