Van melk tot kaas
Bert Verberk laat het volledige proces zien van kaas maken van het melken van de koe tot de verkoop op de kaasmarkt in Alkmaar.
Ook R. Alwon documenteert het proces van het maken van kaas. De koeien worden gemolken, de melk wordt in melkbussen afgeleverd bij de melkfabriek waar de kaas wordt gemaakt en mag rijpen. De kaas wordt verkocht in de kruidenierswinkel van Alwon en genuttigd bij de maaltijd en bij de borrel.
Van graan tot brood
In het eerste deel van deze tweedelige documentaire zonder geluid wordt het graan op het land geoogst en in de molen tot meel vermalen. Deel twee toont het werk bij bakkerij Jansen. Verwacht geen ambachtelijke bereiding van brood, want machines doen het zware werk. K. Nijmeijer filmt de werkzaamheden in de bakkerij zoals het mechanisch kneden van deeg en het verpakken van de gesneden witbroden.
Bakker Harrie Paridaans vraagt aandacht voor de ambachtelijke bereiding van zijn brood. Toepasselijk op de muziek die Clous van Mechelen schreef voor de jarenlang lopende Grolsch-reclame 'Vakmanschap is meesterschap'.
De productie van thee
In twee stomme amateurfilms uit 1950 laat Hans Bartels het proces van theebereiding zien. De theeblaadjes worden eerst geplukt op een theeplantage op Sumatra. De blaadjes worden gefermenteerd en gerold en vervolgens verzonden in kisten.
Garnalen: de vangst en het pellen
Film met commentaar over het vissen op garnalen op de Waddenzee met de ZK9. De gevangen garnalen worden aan boord gescheiden van vissen en krabben, daarna schoongemaakt en gekookt. Ze worden gezeefd, om ondermaatse garnalen en afval te verwijderen, en in ijswater bewaard tot de visafslag in Lauwersoog.
Van de visafslag van Lauwersoog worden garnalen bij gezinnen in Zoutkamp bezorgd om met de hand te pellen. Gezinsleden pellen de garnalen aan de keukentafel. De filmmaker brengt het pellen ook vertraagd in beeld. Vader neemt een boterham met verse garnalen en geeft zijn goedkeuring.
Paling roken
Bert Verberk laat zien hoe glibberige palingen transformeren in gerookte lekkernijen bij de palingrokerij van Siem Balm in Spaarndam in de jaren 70. Er golden destijds andere hygiëneregels. Tijdens het schoonmaken wordt er gerookt en de koffie wordt opgediend op de werkplek.
Van varken tot worst
In vroeger tijden, toen dieren nog volop buiten leefden, was de huisslacht in de maand november tamelijk gewoon. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Freek Halmingh en G. Kwant-Halmingh filmen 'De laatste huisslacht in Onstwedde' (1968) bij de familie Kruize (TC 10:08-15:15). Een varken dat eerst nog rondscharrelt wordt op zijn rug op een tafel geworpen en geslacht. Vanaf 1968 werd het zelf slachten van vee in het Groninger dorp verboden.
In 'Huisslacht' uit 1984 slachten vier boeren een varken. Een zwaar karwei is het ontharen en schoonmaken van het gehele beest. Ze verwerken het dier tot diverse vleesproducten, zoals hammen en worst.
Van druif tot wijn
Dries en Aafke Hendriks maken in 1982 wijn van zelf verbouwde sylvaner druiven uit hun tuin in Haren. Ze leggen heel nauwkeurig het langdurende proces vast om van de blauw-rode druiven fonkelende wijn te maken: van het oogsten en persen van de druiven, het voorgisten van de most, het zwavelen, overhevelen en klaren van het edele vocht tot aan het bottelen van de wijn.
De productie van rijst
Anton Rekké filmt eind jaren 50 de rijstbouw in Koerik op Nederlands-Nieuw-Guinea. Een intensief proces. Eerst het kappen van een stuk bos om vervolgens het land te ontginnen en de rijstplanten in te zaaien. De rijst wordt machinaal geoogst en gedorst. De schone rijst wordt in zakken gewogen en op een wagen geladen, en per schip afgevoerd.
Wouter Kuyck documenteert rond 1929 de rijstcultuur even ten noorden van Buitenzorg op West-Java.