Mijn Koninginnedag

De meest oranje dag van het jaar is Koninginnedag. Muziek mag niet ontbreken: van het vioolspelende buurmeisje tot een groot feest op het Museumplein in Amsterdam. Ook een oud-Hollands wedstrijdje zaklopen staat vast op het programma: zonder is Koninginnedag niet compleet.
De voorloper van deze traditie is Prinsessedag, voor het eerst gevierd in 1885. Vanaf 2014 is het Koningsdag, met traditionele festiviteiten. Maar Alexander en Maxima hebben aangekondigd dat zij het anders gaan doen. Happen we nog koek in 2015?

ROTTERDAMSE ASPEKTEN (fragment)

Bekijk de complete film

Koninginnedag - Winnend filmpje Buurtlink 2011

Mijn ontmoeting met Oranje

Een lid van het koningshuis van dichtbij zien blijft een bijzondere gebeurtenis. Het bezoek van Beatrix aan een boerderij, een provinciebezoek door Maxima of een onbewaakt moment tijdens Koninginnedag: veel amateurfilmers grijpen hun kans om een glimp op te vangen van één van onze royals. Om vervolgens de beelden vol trots te kunnen laten zien aan de familie.

 

Capitol Stadsnieuws 1971 (fragment)

Bekijk de complete film

Maxima in Middelburg

Door: 
Anoniem

Koninginnedag 2008

Oranje over de grens

Een paar keer per jaar bezoekt de koning, en vroeger de koninginnen, het buitenland. Tijdens zo’n staatsbezoek verspreidt het Oranjegevoel zich over de grenzen. Niet alleen een staatsbezoek geeft aanleiding om de camera uit het stof te halen. Amateurfilmers leggen ook nationale vieringen, jubilea en feestdagen vast. Zo filmt meneer Aries een feest ter ere van 50 jaar Koninginnedag in Nederlands-Indië en meneer Bijkerk een bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard op Aruba.

NEDERLANDS-INDIE: BOROBUDUR EN KONINGINNEDAG IN SEMARANG (fragment)

Bekijk de complete film

Aruba 1955