hofje

Portret van het dagelijks leven van de oude bewoonsters van het St.-Elisabeth Gasthuishof in Leiden in 1941. Ze wonen dicht op elkaar en dat wil nog wel tot spanningen leiden. Een speelse film van Emile Timan.

Bejaardentehuis

Amateurfilm over het bejaardentehuis De Koningshof in Rotterdam in 1978. De heer Reinders is één van de bewoners en wordt gefilmd door zijn zoon. We zien het dagelijks leven en een dagje uit met de boot ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van De Koningshof. Tenslotte geeft de heer Reinders, architect, uitleg bij een maquette.

Filmgroep Beerta filmt bejaardenhuis de Tjamme in Beerta in 1981. In de keuken wordt gekookt voor de bewoners en voor de ouderen in de omtrek die via tafeltje-dekje hun maaltijd thuis bezorgd krijgen. In de gemeenschapsruimte is het een drukte van belang. Bewoners doen een spelletje of gaan handwerken, tesamen met nog zelfstandig wonende ouderen die na afloop met een busje worden thuisgebracht. Een van de bewoners toont zijn woonruimte. De film sluit af met ouderengym in zwembad De Hardenberg. Let ook op het begeleidend commentaar.

Een dagje uit

Als in 1946 de ouderen uit Meppel een dagje uit gaan is er volop publieke belangstelling. Voorop politiebegeleiding, gevolgd door een lange stoet auto's. De tocht gaat over de IJssel richting Putten. Na een stop aldaar gaat de tocht voort naar een speeltuin waar natuurlijk wordt geschommeld. De draaimolen zit ook vol.

Anne Boomsma filmt het dagje uit van de ouderen uit Berlikum in 1951 en maakt er een vrolijke film van. Deze ouderen doen ook een speeltuin aan en laten zien dat je nooit te oud bent om te spelen. Alleen is niet iedereen erop gekleed. Een tochtje met de ponytrein kan evenwel altijd. Na wat lekkers in Oranjewoud keren de auto's en bussen terug naar Berlikum waar ze worden ontvangen door dorpsgenoten en twee muziekkorpsen.

Visite

Opa De Heer komt op bezoek in Amsterdam. Hij verlaat het Weesperpoortstation en reist per tram naar de woning van filmer De Heer nabij de Sarphatistraat. Het zijn de jaren 30.

Opa en oma Smit bezoeken een oom en tante van filmer Berto van Musschenbroek aan de Breedelaan 7 in Bussum in de jaren 20. Opa is kwiek en klimt uit de auto, oma is doof en gebruikt een dovenhoorn om de gesprekken te kunnen volgen.

Huwelijksgeluk

Het is hoogst uitzonderlijk dat twee mensen bereiken dat ze 55 jaar getrouwd zijn. Het Rotterdamse echtpaar Reinders viert hun smaragden huwelijk in 1974 te midden van het gezin, de kinderen en (achter)kleinkinderen. 

Opa en oma Beerta viert het diamanten huwelijk in 1970. Thuis is er koffie en gebak, in het hotel gemeentehuis een receptie.