Buurtjournalist in HD

Al in 1970 maakt Van Deursen voor zijn werkgever, Brandweer Rotterdam, een diaserie met geluid. Twintig jaar later, in 1991, draait hij zijn eerste (familie)film, met een geleende camcorder. Hij krijgt de smaak te pakken en schaft een camera aan. Na zijn pensionering bouwt hij zijn filmhobby uit. Hij begint met filmbewerking en filmt voor familie, vrienden en derden. Als het fenomeen YouTube zich aandient, ziet Van Deursen direct de mogelijkheden om met zijn filmpjes een groter publiek te bereiken. Inmiddels staan er ruim 1500 filmpjes van zijn hand online. Zie: https://www.youtube.com/user/rcdeursen

Van Deursen wordt vrijwillig buurtjournalist bij Buurtlink. Hij gaat over op filmen in HD-kwaliteit en wint een landelijke wedstrijd met als thema ‘Koninginnedag’. Medio 2012 begint hij met een 17-delige serie over zijn woonplaats Spijkenisse. In datzelfde jaar legt hij de nieuwbouw vast van Theater de Stoep, door eens per maand op de bouwplaats opnames te maken.

Koninginnedag - Winnend filmpje Buurtlink 2011

Nieuwbouw Theater de Stoep / Spijkenisse 2014

Groot-Spijkenisse in beeld

Van Deursen filmt alweer een paar jaar vrijwillig voor de lokale pers. Ook Spijkenisse, sinds januari Nissewaard geheten, maakt regelmatig gebruik van zijn videobijdragen. Op de website van Spijkenisse a/d Maas heeft hij inmiddels een eigen videoportal. Ook reizen en uitstapjes die hij met zijn vrouw en gezin maakt filmt hij. Video’s maken blijft een leuke hobby voor Van Deursen waar veel tijd in gaat zitten, maar daar heeft hij geen gebrek aan.

RTM Stoomtram - Rederij Zeeland "M.S. Grevelingen" / Ouddorp 2014

Geervliet... een zomerse impressie / 2014

Brielle Blues - 23e editie / Brielle 2014

Vakanties en uitstapjes

Een echte hobbyfilmer legt ook de hoogtepunten uit zijn privéleven vast. Van Deursen is hierop geen uitzondering.

Keukenhof Holland - "Tulpen uit Amsterdam" - Lisse / 2013

Bali Indonesië - Op stap met Daniel Arianta

Turkije - Marmaris - Hotel Ideal Prime Beach

Soms opent de camera deuren...

Met zijn camera komt Van Deursen terecht op onverwachte plekken. Hij mag meevaren, achter de schermen kijken of met een helikoptervlucht mee. Hij filmt vrijwillig maar het filmen levert bijzondere ervaringen op.

American cars & classics / Brielle 2013

Balder 1 - Zeillogger de Balder van Delft naar Vlaardingen

Dagje Attractiepark Slagharen / 2014

Duizendste film

Toen Roel van Deursen, begin 2014, door het AmateurFilmPlatform (AFP) werd benaderd om fimpjes te gaan inzenden voor de afdeling Beeld & Geluid te Hilversum, stond hij daar in aanvang enigszins sceptisch tegenover. Van Deursen: "Ik had nog nooit gehoord van het AFP, wat voor club zou dat nou weer zijn? Al gauw had ik in de gaten wat voor een fantastische club jullie zijn. Materiaal van de amateurfilmer in het Digitale tijdperk bewaren voor het nageslacht is natuurlijk een uitstekend idee, waar ik graag toe bijdraag! Ik ben nu 73 jaar maar hoop dit toch nog een poosje vol te kunnen houden." En dat hopen wij ook!

Wethouder Struijk geeft aftrap op Nationale Straatvoetbaldag - Waterland / Spijkenisse 2018