Den Oever

Op 23 mei 1957 filmt Sjoerd Andringa het 25-jarig bestaan van de Afsluitdijk. Bloemen liggen aan de voet van het standbeeld van Cornelis Lely. Hij ontwierp in 1891 een eerste plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. Door de Afsluitdijk veranderde het binnendijkse deel in het IJsselmeer. Het Markermeer is hiervan afgesplitst. Het buitendijkse deel werd de Waddenzee.

Makkum en Workum

Aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar te Makkum bezoeken kan niet, maar de fabricage van dit wereldberoemde aardewerk bekijken wel, dankzij deze film van K. Nijmeijer. Fascinerend hoe met mallen, machines en vooral veel handwerk tegels, schalen en vazen worden gemaakt en beschilderd.

In Workum staat het in 1992 geopende Jopie Huisman Museum. Autodidact Jopie Huisman had oog voor het gewone dagelijkse leven en de armoede om hem heen. In zijn schilderijen zie je dat terug.

Urk

Fré Wever filmt in de oude vissersplaats Urk, met zijn haven en de dijk, met daarachter het IJsselmeer. 

Spakenburg en Harderwijk

Piet Schendstok filmt een bezoek van zijn gezin aan Spakenburg in 1944. Vissersboten liggen aan wal voor de dijk, op de dijk zitten enkele dames in klederdracht, een vissersboot met zeil vaart de haven binnen. 

Tijdens een vaartocht door Nederland doet filmer Koos Kleton Spakenburg en Harderwijk met zijn dolfinarium aan. In Spakenburg treft hij opvallend veel fietsende vrouwen in klederdracht.

JETTY, FAMILIE IN EN OM DE TUIN, CANOEN (fragment)

Bekijk de complete film

Huizen

In 1993 wordt in Huizen het Smalfilmmuseum geopend in De Rookerij. Het museum bestaat niet meer. De collectie is overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en een deel van de films is terug te zien, hier op het AmateurFilmPlatform.

Muiden en het Muiderslot

Wie Muiden zegt, zegt Muiderslot. Fraaie locatie voor de opnames van de ridderserie Floris. Een groep amateurfilmers van de Huizer Smalfilmclub Filmvogels bezoekt de historische locatie. Eenmaal buitengaats is het heerlijk zeilen op het huidige IJmeer.

Marken

Een idyllische sfeer op en rond Marken, ergens begin jaren 40. Schaatsen op het Markermeer is een echte beleving. De winters waren toen nog klassiek streng.

Monnickendam

Piet Schendstok filmt een schaatstocht naar Marken, langs de plaatsen Nieuwendam, Ransdorp, Zunderdorp, en Monnickendam. Fraai zijn de poserende vrouwen in klederdracht.

Volendam

Prachtige impressie van het voormalige vissersdorp Volendam anno 2014. De opnamen zijn gemaakt in maart, net voor het toeristenseizoen van start gaat. Het stadje is mede beroemd geworden door zijn vele muzikale zonen en dochters, die de naam ‘palingsound’ inhoud gaven.

Volendam (De Dijk)

Door: 
Sjoerd G.

Van Hoorn naar Medemblik met de stoomtram

Voel je deelgenoot van de nostalgische reis met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Passende muziek begeleidt de reis door het Noord-Hollandse landschap.

Wieringen

In de jaren dertig is een bezoek aan de Afsluitdijk een uitje. Dat bewijst de film van E. Scholten. Een keurige heer in driekwart-broek die zijn echtgenote en zijn moeder filmt. Het gezelschap bezoekt de sluizen en het Vlietermonument van Willem Dudok, dat zich bevindt op de de plaats waar in 1932 de dijk werd gesloten.