Vooroorlogs Rotterdam
In de film Rotterdam 1939 is niets te bespeuren van enige oorlogsdreiging. De stad is vooral hard aan het werk, zo laten de beelden van sjouwers, lossers, brugwachters en schaftende arbeiders zien. De straat als het decor voor het leven: dansende meisjes bij een draaiorgel, marktkooplui aan het werk, bouwvakkers werken aan de realisatie van het bouwen Beursgebouw aan de Coolsingel. Opvallend is het grote aantal fietsers op straat. Bijna geen auto te zien.
Puin ruimen
In Oorlog in Nederland begint de stad meteen, op z’n Rotterdams, met puinruimen en vooruit kijken. Vier dagen na het bombardement krijgt stadsarchitect W.G. Witteveen de opdracht een wederopbouwplan te maken; zes dagen later wordt het hele getroffen gebied in één keer onteigend. Arbeiders ruimen puin en vrachtwagens voeren dit af. Er verschijnen noodwoningen en nieuwe winkels van C&A en Peek & Cloppenburg. Het begin van de Wederopbouw van Rotterdam, en van Nederland.
Rotterdam tot bloei gekomen
Promotiefilm uit 2007 voor Rotterdam, gemaakt door Wim Knop. De stad toont zich in volle glorie als havenstad, maar ook nadrukkelijk als een combinatie van oude en nieuwe architectuur. De muziek is een Nederlandse bewerking van Eres tu, de Spaanse inzending op het Songfestival van 1973. De tekst steekt de loftrompet over Rotterdam.
75 jaar na het bombardement: poëzie op 14 mei 2020
Hoe herdenk je het bombardement in tijden van corona? 14 Rotterdamse dichters dragen op verschillende plekken in de stad Rotterdam een gedicht voor. Zij laten zich de mond niet snoeren door een thans onzichtbare vijand genaamd Covid-19.
Een initiatief van Joop van der Hor en Michel Siep, in minder dan 12 uur gestalte gegeven en vastgelegd op film en social media door videograaf Roel van Deursen. Het materiaal is rauw, puur met straatgeluiden en interrupties. Niets gepolijst, hup in 1 keer op de film zoals het een 0 budget productie betaamd.
14 dichters maken, samen met de kijkers een nieuwe herinnering door het verleden toekomst te geven! Opdat wij wel vergeven maar niet vergeten! ndere herdenkingsvideo.