Bouwen met meccano

De Engelsman Frank Hornby speelde als eerste met meccano. Niet zo verwonderlijk, hij vond het uit en patenteerde het bouwspeelgoed in 1901. In 1907 kreeg zijn uitvinding de naam meccano. De hijskraan in de film van Emile Timan is van meccano gemaakt maar nauwelijks van echt te onderscheiden. In een haven zou deze kraan niet misstaan.

Poppen van playmobil

Poppetjes van playmobil zien het levenslicht in 1974 en zijn van Duitse makelij. De poppetjes zijn gebaseerd op de tinnen soldaatjes. Ze kunnen genoeg ledematen bewegen zonder te ingewikkeld te zijn voor kinderen. Guus Oldenboom laat ze schitteren in zijn gefilmde Japanse sprookjes, zoals deze animatie over de hond Shiro die een goudschat vindt.

Kaleidoscoop

De kaleidoscoop of caleidoscoop is een Schotse uitvinding van natuurkundige David Brewster uit 1816. In de film van Johann G. Hunningher kijkt een meisje door een kaleidoscoop en wij kijken met haar mee en laten ons betoveren door de kleurrijke, symmetrische beelden.

Dinky toys

De speelgoedauto's van Dinky toys zijn rond het jaar 2000 een geliefd verzamelobject. Ze zijn gemaakt van zamak, een legering van onder meer zink en aluminium. De Britse producent Dinky toys is in de jaren 70 failliet gegaan, de merknaam is blijven bestaan en nu eigendom van Mattel. Filmer H.A.O. Härschnitz maakt er in de jaren 50 deze animatie mee.

Tinnen soldaatjes

Tinnen soldaatjes gaan al terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. De oorlogen van die tijd worden door kinderen nagespeeld. Door de heftigheid van de Eerste Wereldoorlog neemt de populariteit van het speelgoed af, maar dat is tijdelijk. Waren tot die tijd de figuren halfrond, na de Eerste Wereldoorlog worden de soldaatjes meer en meer 3D. In deze film van Frits Huyse komen de tinnen soldaten tot leven in de droomwereld van Fritsje Huyse, die strafregels moet schrijven.

Halma-poppetjes

Het bordspel Halma is in 1883 ontwikkeld door de Amerikaanse arts George Howard Monks. De poppetjes zijn eenvoudig van vorm. In de animatie 'Oproer in speelgoedstad' (1937) wordt de stad bevolkt door heel veel aangeklede halmapoppetjes. Wat een werk hebben Dries Hendriks en zijn H. Hielkema van deze animatie gemaakt. Kamerplanten, speelgoedauto's, tekeningen, alles wat voor handen was is gebruikt om de stad aan te kleden en het verhaal overtuigend te vertellen. Niet voor niets was deze animatie nog in 1953 in het Scala-theater in Utrecht te zien.