Te land

Een road movie dwars door de VS. De filmer Piet Wagter registreert bruggen, tegenliggers, verkeersborden en de weg zelf en komt zijn auto niet uit.

Twee Groningse gezinnen rijden midden jaren 30 met de auto door Duitsland en Oostenrijk. Een auto is dan nog bijzonder, dus een autovakantie helemaal. Je ziet de gezinnen af en toe trots rond hun enorme wagens gegroepeerd. 

In de zomer van 1936 maakt het gezin Kuyck fietstochten door Limburg. Er is weinig verkeer. De gezinsleden filmen om beurten.

Met de autoslaaptrein in 1989 geniet filmer Wim Leemhuis van zijn gezin in de trein en beschikt toch over zijn eigen auto op de plaats van bestemming. Mooi tijdsbeeld: de kinderen luisteren naar hun walkman. Omdat de dienst niet langer rendabel was, is de service in 2015 gestopt.

Ben van Herwerden filmt het Europese landschap vanuit de bus, tot de aankomst in Bosnië. Aldaar neemt de filmer uitgebreid de tijd om plaatsen te bezoeken en de mensen en markten te filmen. Anno 1981 zie je klooster, kerk en moskee nog naast elkaar bestaan. Van dezelfde maker een reis door Hongarije.

Ter zee

Het echtpaar Brouwer maakt in de jaren 70 een cruise op de Mikhail Lermontov van Rotterdam naar de Canarische Eilanden, Senegal en Marokko. Aan boord wordt gedanst, de bemanning houdt sportwedstrijden en bij het passeren van de evenaar wordt Neptunus geëerd. 

In de jaren 30 maken 565 jongens voor slechts 25 gulden een reis op het kampeerschip Tarakan naar de Noorse fjorden. Ze slapen op stromatrassen. De NV Stoomvaart Maatschappij organiseert de reis om “de jongelui nader te brengen tot de zee en de Nederlandsche koopvaardij en tegelijkertijd een bezoek te laten brengen aan een merkwaardig land.” Dick Laan legt de expeditie vast.

In de lucht

De boordwerktuigkundige Guus Oldenboom kruipt in 1961 in de huid van de Lockheed Electra op een vlucht die begint als werk en eindigt als vakantie in Libanon. Hij vertelt over de 'ins and outs' van dit moderne verkeersvliegtuig. In Europa is de KLM de enige maatschappij die de machine heeft gebruikt: van 1959 tot 1969.

Henny Hogenbijl filmt in 1981 een vlucht naar Tenerife. Het is de tijd dat passagiers aan boord nog complete maaltijden krijgen. Een gezelschap maakt een excursie door het besneeuwde gebergte op het eiland.

Op het Deense eiland Bornholm maakt het gezin Härschnitz in juli 1970 een rondvlucht in een Cessna-sportvliegtuig.

Vladimir Murtin filmt in 1976 een tocht boven het Duitse Sauerland in een vervoermiddel dat het midden houdt tussen een zweef- en een sportvliegtuig. Hij heeft een camera onder de linkervleugel gebonden en een in de cockpit.