Jan van Weeszenberg

Jan van Weeszenberg was een verwoed filmer en bestuurder van NOVA (Nederlandse Organisatie van Amateurfilmers). Hij schreef 'Elseviers grote smalfilmboek', het standaardwerk voor amateurfilmers, en presenteerde het televisieprogramma 'Smalfilm' voor amateurfilmers. In 1984 kreeg hij de Hogenbijlprijs.

Ed en Vera Tietjens

In 1983 kregen Ed en Vera Tietjens de eerste Hogenbijlprijs voor amateurfilm. Niet alleen maakten zij films van hoge kwaliteit, maar ook schreven zij instructieboeken en maakten instructiefilms. Vera Tietjens heeft zich ingespannen om de filmcollectie ‘Laterna Magica’ van P. Bonnet te redden.

Hun speelfilm 'Wij, 1969' geeft een indruk van de jongerencultuur in de jaren 60. De film speelt zich bijna geheel af in de Leeuwarder binnenstad en gaat over de visie van jongeren op zichzelf en hun relatie tot ‘de gewone burger’.

Vladimir Murtin

Vladimir Murtin werd in 2006 bekroond met de Hogenbijlprijs voor de hoge kwaliteit van zijn artistieke films. In 1996 maakt hij deze filmische impressie van Nederland voor het wereldamateurfilmfestival UNICA 1996 dat in dat jaar in het Theaterhotel in Almelo plaatsvindt.