Zeskamp in Veendam

Veendam neemt in 1971 deel aan het NCRV-televisieprogramma ‘Zeskamp’. Filmgroep Dubbel 8 filmt de presentatie van de ploeg, de wedstrijden in Ahoy, de training en de verschillende spelonderdelen zoals de langzaam-aan-race of de touwtrek-rolschaats-proef.

Te water

Een wedstrijd polsstokverspringen in 1980. Vladimir Murtin filmt de voorbereiding van de deelnemers, de aanloop, het klimmen en de landing, onder meer in slow motion.

De oorsprong van het fierljeppen ligt in Friesland. Annet Lutz belicht het ontstaan van de sport en filmt een wedstrijd met veel publiek in 2001.

Wim Choufour filmt in zwart/wit en met veel slow motion een wedstrijd polsstokverspringen. De film heet niet voor niets ‘Slootje springen’ want van de deelnemers haalt bijna niemand de overkant.

Gekostumeerd

Joost Sluis filmt een bont uitgedost gezelschap dat een potje gekostumeerd voetbal speelt. En en passant op een ontsnapte witte kip jaagt.

Onderkoelde humor in het Friese Akkrum. J.H. Zerb filmt in 1959 een wedstrijd gekostumeerd karpervissen.. Doordat de deelnemers verkleed zijn maar stilzwijgend naar hun hengel turen, doet het geheel absurd aan.

Sluis familiefilms - Amsterdam, Weesperkarspel, Weesp (fragment)

Bekijk de complete film

Snelheid

Een mooie traditie: de jaarlijkse behendigheidswedstrijd cheese rolling op Cooper's Hill in Gloucester. De deelnemers rennen achter een rollende kaas aan van een steile helling. De wedstrijd is door Vladimir Murtin zo in beeld gebracht dat de kijker zelf de snelheid, het gevaar en de lengte van de heuvel ervaart.

In de modder

Vladimir Murtin legt een prutmarathon vast, waarbij de deelnemers springen en rennen over en door modderige sloten. Bij de finish wacht een gezamenlijke douche op een open veld, verzorgd door de brandweer.

Afzien in Vierpolders voor kinderen en volwassenen: Roel van Deursen filmt een uitdagend modderparcours waar ‘dare devils’ springen, rennen en kruipen door modder en over obstakels.
 

Mudrun Vierpolders - een middag plezier en afzien / 2018

Drank en eten

Een bruine kroeg in Delft is in 1979 het decor van een biertapwedstrijd. De stemming is goed, er wordt aardig doorgerookt. De deelnemers tappen een biertje en presenteren dit aan de jury. Joop de l’Ecluse filmt.

Vladimir Murtin is bij een culinair bizarrerie: tijdens het jaarlijkse pruimenoogstfeest in het Tsjechische Vizovice proberen de deelnemers zo veel mogelijk knoedels gevuld met pruimen te eten.

Feestelijk

Een sportdag om de nationale feestdag te vieren. 

Ludiek: 5 mei is een dag van optochten en spelletjes. Zoals een kussengevecht boven een waterbassin. Wie slaat zijn tegenstander het eerst van de balk het water in? Film van een onbekende maker.

Anton Rekké filmt Koninginnedag 1959 in Nieuw-Guinea met verschillende spelletjes voor jong en oud. Zowel de plaatselijke bevolking als de expats doen mee met zaklopen, ringsteken, boogschieten, touwtrekken, de stormbaan en zakslaan boven water.

KONINGINNEDAG 1959 EN REIS NAAR MERAUKE (fragment)

Bekijk de complete film