Opkomend fascisme
In 1934 stuit de Joodse filmer Max Peereboom op een parade van de Weerbaarheidsafdeling (WA) van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). De familie lijkt er nogal jolig op te reageren.
Onderweg naar de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn komt filmer Jan van der Kam terecht in een stadje, volgehangen met nazi-vlaggen, waar een stoet nazi-kopstukken doorheen rijdt. Wie het zijn? Er wordt geen nazigroet gebracht. Op de Spelen in Berlijn is bij de openingsceremonie wel de Hitlergroet te zien.
Ook J.M. Le Grand bezoekt de Olympische Spelen in 1936. Hij filmt verschillende sportonderdelen als atletiek, zwemmen met Rie Mastenbroek (?), voetbal en concours hippique. Maar ook het centrum van Berlijn dat vol hangt met Nazivlaggen en het Olympisch stadion met Heinrich Himmler op de eretribune en publiek dat de Nazigroet brengt. Een jaar later filmt hij een verder ontspannende autovakantie maar ook de anti-Joodse uitingen, bijvoorbeeld op een Stürmerkast.
Autotocht naar Zwitserland / Italië / Oostenrijk 1937 (4)(slot) (fragment)
Nederland bereidt zich voor
De dreiging is zo onmiskenbaar dat Nederland overgaat tot mobilisatie. Filmer Zeno Deurvorst filmt de sfeer op zijn kazerne. Het ziet er ontspannen uit.
Verveling is het woord dat het beste past bij de film 'Mobilisatie' van Emile Brumsteede. De sfeer is ontspannen en wat lacherig. De ernst van de situatie dringt nog niet erg door.
Verontrustende berichten
Cor Mandersloot leest de kranten en vraagt zich af, welke toekomst staat zijn zoontje te wachten? Een aaneenschakeling van krantenkoppen van de 'Telegraaf' verraadt koortsachtige en falende diplomatie. Want uiteindelijk valt Duitsland toch Polen binnen.