Zelf doen

Bert Verberk filmt Kea Verwey die in de jaren 70 als glaskunstenaar furore maakt. Ze is aan het werk in haar atelier. 

De Veendamse beeldhouwer Hendrik ter Reegen bewerkt in 1968 een stuk hout tot een kleine ‘Mozart’, de dirigent voor het plaatselijke draaiorgel Zwarte Dorus.

Sfeerimpressie van de vereniging Potlood & penseel uit 2015. De vereniging is in 1964 door Philips opgericht en biedt teken- en schilderlessen als vrijetijdsbesteding aan zijn werknemers. De vereniging is in 1980 verzelfstandigd.

Verbeelding

In de speelfilms van amateurfilmers spelen kunst en kunstenaars soms een hoofdrol.

Op komische wijze toont Vladimir Murtin de totstandkoming van het beroemdste naakt van de 19e eeuw: ‘Olympia’ van Édouard Manet.

In de korte film 'Picasso' van Vladimir Murtin is Tom geobsedeerd door de grote kunstenaar Pablo Picasso. Tijdens een wandeling op het strand ziet hij een man tekeningen maken in het zand. Is dat echt Picasso?

Cor Mandersloot, zelf kunstenaar, filmt hoe een beeldhouwer droomt dat de resten klei van het beeld waaraan hij werkt met hem aan de haal gaan.

Het zoontje van Joop de l’Ecluse blijkt een waar talent: hij schildert in een mum van tijd een schitterend stilleven dat met waarderende instemming van het gezin aan de muur wordt gehangen.

In 'Kruisweg' van Wim Choufour steelt een man het schilderijtje Man van Smarten van Geertgen tot Sint-Jans. Het schilderijtje brengt ongeluk. De dief komt tot inkeer in een kerk en retourneert het werkje aan de eigenaresse.

In de tekenfilm 'Stil leven' wekt Cor Icke een naakte dame en andere figuren op schilderijen tot leven, waardoor het erg onrustig wordt in het museum.

Grote kunstenaars

Klaas Brouwer maakt een aantal langere documentaires waarin hij leven en werk van grote kunstenaars belicht.

Monet is de grootmeester van het impressionisme: de kunststroming die 'het moment' wil vangen. Hij schildert de landschappen waar hij woont, zoals een veld met klaprozen in Argenteuil en in Giverny vele scènes in zijn tuin.

De Haagse School bestaat uit Nederlandse schilders die tussen ca. 1860 en 1900 in Den Haag werken. Zij streven een realistische weergave van de werkelijkheid na.

Henri de Toulouse-Lautrec is afficheontwerper, schilder en chroniqueur van zijn tijd, de 'Belle Époque'. Hij is bekend van diverse affiches voor optredens in de Moulin Rouge.

De brieven die Van Gogh in de laatste twee jaren van zijn leven schreef worden geïllustreerd met beelden, geschoten op locatie in de Provence en Auvers-sur-Oise, en Vincents schilderijen die zijn wisselende gemoedstoestanden weerspiegelen.

Een andere filmer, Bert Verberk, zoomt in op topstukken van Rembrandt. Uitgangspunt is het weemoedige chanson ‘Rembrandt’ van zanger Will Ferdy en componist Eddie Defacq.