Trailer tentoonstelling 'We zijn bevrijd!'- mei 2014

Trailer tentoonstelling 'we zijn bevrijd!'

De bevrijding in vreugde, verdriet en vernedering. Neem alvast een voorproefje op de tentoonstelling en bekijk de trailer. 

De bevrijding alsof je er zelf bij bent

Oud-nieuwslezer Frits Thors filmt tjdens de bevrijding alle belevenissen in en om zijn huis in Baarn. Voor Radio Herrijzend Nederland verslaat Thors alle grote na-oorlogse evenementen, zoals de intocht van Wilhelmina op de Dam in Amsterdam en de aankomst van de prinsesjes uit Canada. Ondertussen filmt hij alles ook van heel dichtbij met zijn eigen camera. Later voegt hij met zijn karakteristieke stemgeluid commentaar toe. Het resultaat is een persoonlijk en levendig verslag van de bevrijding en de eerste periode na de oorlog. Het voelt alsof je er zelf bij bent. Frits Thors is 19 april 2014 overleden op 104-jarige leeftijd, met deze film laat hij een bijzonder historisch document na.

Vreugde

Mensen spaarden in de oorlog hun filmrolletjes op tot dé dag zou komen. Hierdoor bestaat er van de feestelijke intochten door het hele land opvallend veel materiaal. Omdat de bevrijding later komt dan gehoopt, zijn de filmpjes soms niet meer van topkwaliteit, zoals te zien is in het filmpje van Frits Huyse. De vreugde is er niet minder om.

Verdriet

Behalve vreugde en een enorme opluchting dat die vreselijke oorlog voorbij is, ervaren mensen ook intens verdriet en verlies. Nederland is op veel plekken een puinhoop, er heerst voedselschaarste in de grote steden en men rouwt om de slachtoffers. Deze keerzijde van de bevrijding komt meestal gefragmenteerd voor in de amateurfilms over de bevrijding. Wij hebben een compilatie gemaakt van de fragmenten uit onze collectie. Wij voegen graag uw filmmateriaal over de donkere kant van de bevrijding toe. Deel uw film(s) met het Amateurfilm Platform.

Verdriet - tentoonstelling 'We zijn bevrijd'

Vernedering

Met de komst van de geallieerden kan Nederland definitief afrekenen met de onderdrukking door de Duitsers. NSB’ers worden onder grote belangstelling afgevoerd. Het kaalknippen van de Moffenmeiden gebeurt te midden van drommen mensen en beeltenissen die herinneren aan het naziregime worden verbrand en vernietigd. Vernedering is de wraak op het Duitse regime en hun sympathisanten. 

BEVRIJDING MAASTRICHT (fragment)

Door: 
Nijst, E.
Bekijk de complete film

B.S. FILM (fragment)

Door: 
Laan, Dick
Bekijk de complete film

B.S. FILM (fragment)

Door: 
Laan, Dick
Bekijk de complete film