DHZ

Satirische reclame voor de D.H.Z., de Doe Het Zelf-club

Filmers voor filmers

Speciaal voor smalfilmers organiseert NOVA eind jaren 60 filmcursussen. Jan van Weeszenberg produceert hiervoor instructiefilms en illustratiemateriaal.

'Decoupage' illustreert hoe je een scène kunt opknippen in kleine stukjes of shots om de spanning te verhogen. In 'Tekenfilm' wordt de traditionele of celanimatie gedemonstreerd en uitgelegd.

Verdwenen leven: ambachten

Friesland kent een rijke traditie aan volkskunsten en ambachten. Deze film legt deze volkscultuur voor het nageslacht vast. We zien hoe beenderen en botten worden bewerkt tot siervoorwerpen en ook het spinnen, het weven en borduren wordt getoond. Er wordt papier geknipt en uiteraard is er aandacht voor de Hindelooper schilderkunst en het maken van Friese staartklokken. 

B. Verberk filmt een schaapscheerdersfeest. De schapen worden met de schapenschaar geknipt. De wol wordt ter plekke gebruikt door bezoekers aan het feest, die leren hoe je de wol kunt spinnen en weven.

Fascinerend hoe deze klompenmaker met gutsen, schaven en een bijl een onbewerkt blok hout omtovert in een draagbare klomp. Alles handmatig. Hans Bartels filmt.

Hobby’s: professionals en amateurs

Documentaire over het vervaardigen van een viool, gebaseerd op het model van een Stradivarius. Een lang wordingsproces dat stap voor stap in beeld wordt gebracht. Het resultaat is een schitterend instrument.

Hoe maak je een armband? Zilver- en goudsmid Aat Oort uit Beverwijk laat de verschillende bewerkingen zien die het edelmetaal in zijn smederij ondergaat.

Dries Hendriks maakt thuis in Haren een heerlijk frisse rosé van zelf verbouwde Sylvaner-druiven. Hij laat het hele proces zien, van oogst tot bottelen. En opdrinken uiteraard.

Een gevonden tak, een snoeischaar en een scherp mes, meer heeft Koos Naber niet nodig om een houten olifant te maken. Of een vogeltje, een poes of een balletdanseres.
 

Bij het maken van poppen voor een poppenkast komt heel wat kijken: van kneden van klei tot het naaien van de kleertjes. Met het resultaat voeren de kinderen van de maker, Nicole en Marc, een zelfverzonnen, stout verhaaltje op.

Een prachtige film van amateurfilm én tandarts Johann G. Hunningher die laat zien hoe je afdrukgips samenstelt en gebruikt in de tandartspraktijk.