Kerstverhaal

Jos A. Huygen filmt het kerstverhaal met zijn vrouw als Maria. De film is opgenomen in de jaren 20 en daarmee de oudste kerstfilm in de collectie.

Het kerstverhaal van Emile Brumsteede draait om een kerstboom. Moraal van het verhaal? Misdaad loont niet.

De jaren 30 en 40

Bij Kuyck ligt het accent op het zingen van kerstliedjes bij de boom; helaas onhoorbaar, want de film is stom. De apotheose vormt een kerstkindje dat in doeken gewikkeld aan de voet van de boom wordt gelegd. 

Het optuigen van de boom is het centrale element bij Icke, die muziek onder zijn opnames zet. Een vredig feest, met lekkernij voor de kinderen, bezoek van oma en opa, en lezende ouders. 

De jaren 50 en 60

Ook bij Härschnitz staat het optuigen van de boom centraal, met vooral veel voorpret. Tijdens het kerstdiner figureert een enorme gebraden kalkoen als pièce de résistance.

Een heel ander tijdsbeeld is zichtbaar in de film van Scholtens: de boom staat nog centraal, maar belangrijker is het bezoek van familieleden. De ouderen roken en kouten in de woonkamer, de jongeren drinken steels en maken plezier op een kamer elders in het huis.

 

De jaren 70 en 80

De viering van het feest van het licht verbeeldt de film van Westerbrink: vader steekt de kachel aan, moeder de adventskrans en kaarsen, en leest een kerstverhaal voor. Dochterlief draagt een kerstvertelling voor.

Millecam toont naast de aloude rituelen rond Kerstmis de traditionele viering van oudjaar: zelf gebakken oliebollen, hapjes en een drankje. Gelukkig Nieuwjaar!