Veelgestelde vragen

Gebruik van de site

Algemeen

Accountbeheer

Copyright en het gebruik van content

Gebruik van de site

  • Hoe moet ik zoeken naar films?

    Je kunt zoeken op vrije tekst door een term in de typen in het zoekvenster. Na 'enter' verschijnt er een lijst met gevonden films. Het kan zijn dat de gezochte term geen resultaten oplevert. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

    1. er bestaat geen film over dat onderwerp. Zo zijn er veel dorpsfilms aanwezig op het platform maar niet van alle dorpen in Nederland.

    2. er bestaan wel films over het onderwerp maar de gebruikte term in de beschrijving wijkt af van de gezochte term. Bijvoorbeeld gezocht wordt op 'winkel' en in de tekst staat 'winkels' (in meervoud), 'zelfbedieningswinkel' (begrip verwerkt in een langer woord) of 'winkelen' (verbuiging van een werkwoord) vermeld. Je vindt deze films dan niet.

    3. er bestaan wel films over dat onderwerp maar de gezochte term wordt niet gebruikt. Bevoorbeeld gezocht wordt op 'schoonmaak' en de gebruikte term in de beschrijving is 'huishouden'. Je vindt deze film dan niet.

    4. er bestaan wel films over dat onderwerp maar de beschrijving is heel summier en het betreffende onderwerp wordt niet vermeld. Je vindt de films dan niet.

    Mocht je na een uitgebreide zoekactie toch niet hebben kunnen vinden wat je zoekt, stuur dan een mail naar amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl. De redactie kent de collectie en kan mogelijk toch materiaal boven water krijgen.

  • Waarom meedoen aan het Amateurfilm Platform?

    Jouw materiaal is uniek en geeft een nieuwe invalshoek aan het materiaal dat al op het Amateurfilm Platform staat. Zo krijgt het betekenis in de context van een grote collectie met historische beelden, speelfilms, animaties en allerhande ander soort materiaal dat de amateurcollecties rijk zijn. Bovendien kan jouw materiaal worden geselecteerd voor opname in de collecties van Beeld & Geluid of een van de andere Amateurfilm Platform partners. Jouw materiaal wordt dus veilig gesteld voor huidige en toekomstige generaties.

    Mocht een film bepaalde herinneringen bij je oproepen of heb je wat toe te voegen aan de informatie die bij een film staat, dan kun je een reactie plaatsen. Wij waarderen dit zeer.

  • Wat voor content kan ik uploaden naar het Amateurfilm Platform?

    Het Amateurfilm Platform bestaat uit audiovisueel materiaal en is op zoek naar films die de visie van Nederlanders op (cultuurhistorische) gebeurtenissen in Nederland en in de wereld weergeven. Voorbeelden van interessante uploads zijn registraties van een koninklijke opening, nationale feestdagen of andere evenementen zoals een demonstratie of een feest. Familiefilms die het opgroeien van kinderen belichten of zich richten op vakanties met families en vrienden kunnen van cultureelhistorische waarde zijn. Zelf geproduceerde korte speelfilms of animaties behoren ook tot de mogelijkheid tot uploaden. Je mag ons natuurlijk altijd verrassen met andere interessant gefilmde onderwerpen! Bedenk wel dat films van seksuele of racistische aard zullen worden verwijderd.

  • Wat zijn tentoonstellingen?

    Tentoonstellingen zijn thematische verzamelingen van amateurfilms die een bepaald onderdeel van de gehele collectie vertegenwoordigen. Deze tentoonstellingen geven meer informatie over bijvoorbeeld de details van bepaalde films, (historische) gebeurtenissen of filmtechnieken.

  • Waarom gaat de periode filter niet verder terug dan 1910?

    De vroegst verzamelde amateurfilm in de collectie komt uit deze periode.

  • Het Amateurfilm Platform wordt niet goed weergegeven op mijn computer, smartphone of tablet. Wat moet ik doen?

    Zorg ervoor dat je altijd de laatste versie van je browser hebt. Het platform werkt het beste met Chrome, Firefox of Safari.

  • Sommige video's kan ik wel afspelen en andere niet. Hoe komt dit?

    Het Amateurfilm Platform embedt video's van de afzonderlijke partners en van YouTube en Vimeo. Het kan daardoor wel eens voorkomen dat een link niet meer werkt, bijvoorbeeld omdat de video is verplaatst of is verwijderd. Mocht je dit tegenkomen, meld het ons alsjeblieft. Het kan ook zijn dat sommige type video's niet worden ondersteund door je browser of door je operating system (OS). Wij raden de meest recente versie van Chrome, Safari of Firefox aan.

  • Hoe wordt de activiteit op de site gemonitord?

    De geüploade films worden op twee manieren gemonitord:
    1. De redactie van het platform verwijdert zelf content die ongepast of aanstootgevend is die de redactie zelf ontdekt of door een gebruiker wordt gemarkeerd.
    2. De redactie van het platform probeert de metadata te verbeteren, door eigen identificatie en onderzoek of door suggesties van de gebruikers.

  • Ik heb ongepaste content gevonden, wat moet ik doen?

    Als redactie proberen we zoveel mogelijk ongepaste content meteen te verwijderen. Voor meer uitleg is hier de disclaimer te lezen. Mocht je toch ongepaste content vinden die aan onze aandacht ontsnapt is, kun je dit melden aan amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl

  • Hoe voeg ik verhalen en herinneringen toe?

    De mogelijkheid om reacties te geven onder elke film biedt jou als gebruiker de kans om al je herinneringen en verhalen over een bepaald onderwerp te delen. Dit is iets wat wij als redactie graag aanmoedigen om het materiaal waardevoller te maken.

  • Hoe vind ik mijn geüploade films terug op de site?

    Zoekfunctie
    Rechtsbovenaan op de site zit een zoekbalk waar je een zoekopdracht kunt invoeren.

    Profiel
    Wanneer je bent ingelogd op de site kan je op je profielpagina je eigen films terugvinden onder “uploads”.

  • Kan ik mijn beschrijvingen en tags nog bewerken?

    Mocht je iets willen veranderen aan je beschrijvingen of onderwerpen toevoegen, dan kan je dat mailen naar de redactie: amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl. Wij zorgen ervoor dat de aanpassingen worden doorgevoerd.

  • Hoe verwijder ik geüpload materiaal?

    Mocht je een door jou geüploade film willen verwijderen, dan kan je dat mailen naar de redactie: amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl. Wij zorgen ervoor dat de film wordt verwijderd.

Algemeen

  • Wat is het Amateurfilm Platform?

    Het Amateurfilm Platform is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Samen met twee regionale archieven, Groninger Archieven en Stadsarchief Rotterdam, digitaliseert en archiveert het platform amateurmateriaal op duurzame wijze. Daarnaast is het ook mogelijk voor gebruikers om films te delen die zij al op YouTube of Vimeo hebben geüpload. Tevens worden de films van uitleg en context voorzien en worden ze door deze collecties online te ontsluiten toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Het online platform streeft ernaar zich te onderscheiden van andere video websites in termen van context.

  • Wat is het doel van het Amateurfilm Platform?

    Het doel van het Amateurfilm Platform bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is het opvullen van de gaten in de amateurcollecties van Beeld & Geluid en de regionale partners met materiaal uit het videotijdperk. Tussen 1980 - 2005 ging Nederland massaal aan de VHS, MiniDV en Betamax. Nooit eerder werd er zoveel vastgelegd door enthousiaste amateurs op (sport)verenigingen, huwelijksfeesten, vakanties, protesten en dancefeesten. De amateurbeelden uit dit tijdperk ontbreken in vrijwel ieder archief. Dit is een probleem omdat in tegenstelling tot dragers zoals Super8 of 16mm, video zeer gevoelig is voor verval. Om zoveel mogelijk video te kunnen conserveren zijn er collectiedagen opgezet om de Nederlanders te laten bijdragen aan het redden van het videotijdperk. Videobanden kunnen nog steeds via dit formulier worden aangeboden.
     

    Ten tweede ontsluiten we online de bestaande amateurfilmcollecties van Beeld & Geluid en de regionale partners. Deze collecties bestaan grotendeels uit 'smalfilm' (e.g. Super8, 18mm, 8mm) van filmamateurs uit heel Nederland, van de jaren 10 tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Het zijn niet alleen traditionele familiefilms, maar bijvoorbeeld ook speelfilms, animaties en videoclips.


    Ten slotte heeft het conserveren en ontsluiten van de amateurfilmcollectie het overkoepelende doel om bewustwording te creëren over de cultuurhistorische waarde van dit materiaal. Deze bewustwording wordt gezocht door te proberen zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen in de geschiedenis van Nederland en de wereld in de vorm van het bijdragen van amateurfilm en het delen van verhalen en herinneringen.
     

  • Welke archieven doen er mee?

    Het Amateurfilm Platform is een samenwerkingsproject tussen de volgende partners.

    Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
    Het Nederands Instituut voor Beeld & Geluid  is hét audiovisuele archief van Nederland en tevens het grootste in haar soort in Europa. In het imposante instituut in Hilversum ligt meer dan 800.000 uur radio, televisie en film opgeslagen. Het grootste deel daarvan is succesvol en duurzaam door Beeld & Geluid gedigitaliseerd. Het instituut heeft als doel om het archief zoveel en zo divers mogelijk uit te breiden voor de komende generaties en er voor te zorgen dat al het digitale materiaal voor hen beschikbaar is en blijft.

    Stadsarchief Rotterdam.
    Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en omstreken. Met een bijzonder rijke collectie van honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 18 kilometer aan papieren archiefstukken. Zij bieden gedetailleerd inzicht in de historie van mensen, locaties en gebeurtenissen door de eeuwen heen. De collectie van het stadsarchief is toegankelijk voor iedereen die zelf op zoek wil gaan in de historie. Dat kan in de studiezalen van het archief en op de website.

    Groninger Archieven.
    De Groninger Archieven bewaren duizenden films, video’s en geluidsopnamen over stad en provincie Groningen en films door Groningers elders gemaakt. De audiovisuele collectie (voorheen Gronings Audiovisueel Archief, GAVA) is heel divers, de oudste film stamt uit 1914 en er komt continu nieuw materiaal bij. De bijna 70.000 beeld- geluidsdragers bevatten o.a. amateurfilms en professionele producties, uitzendingen van omroepen en oral history. Deze beelden zijn aan te vragen voor gebruik en terug te vinden op filmbankgroningen.nl

    Het Amateurfilm Platform wordt gesteund door het VSBfonds en het Mondriaan Fonds en is mede mogelijk gemaakt door Beelden voor de Toekomst.

  • Wat kan ik vinden op het Amateurfilm Platform?

    Amateurfilms van Nederlandse bodem. Dat kunnen films zijn uit de collecties van de partners, maar ook films die het publiek zelf heeft toegevoegd. Op het platform vind je films vanaf de jaren 1910 tot nu, van speelfilms en animaties tot vele historische opnames. De redactie licht met tentoonstellingen bepaalde thema's uit.

Accountbeheer

  • Wat kan ik met een account op het Amateurfilm Platform?

    Met een account heb je al jouw uploads, reacties en likes in één handig overzicht.

  • Hoe maak ik een account aan?

    Je kunt een account aanmaken door te klikken op “inloggen” rechtsbovenaan de site. Op de geopende pagina kan je nu je persoonlijke gegevens invullen. Na het invullen en verzenden van je gegevens zul je in je email een verificatiemail ontvangen om je account te bevestigen. Geen verificatiemail ontvangen? Kijk ook in je spambox.

  • Ik heb geen verificatiemail ontvangen, wat nu?

    Als je er zeker van bent je persoonlijke gegevens goed ingevuld te hebben en je hebt geen verificatiemail ontvangen kan je contact opnemen met amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl.

    Check ook je spambox, het kan zijn dat de verificatiemail per abuis als spam wordt aangemerkt.

  • Hoe kan ik materiaal bijdragen aan het Amateurfilm Platform?

    Uploaden via Youtube of Vimeo
    Voor het uploaden van materiaal op de site moet het al op YouTube of Vimeo beschikbaar zijn. Op verschillende plaatsen op de site kan je op “uploaden” klikken. Je wordt dan verwezen naar een pagina waar je de link, tags en beschrijvingen van je film kan opgeven. Een andere manier is via je profielpagina op uploaden klikken waarbij ook de link, tags en beschrijvingen kunnen worden doorgegeven. Na het invullen van de gegevens wordt er een verificatiemail verstuurd naar het opgegeven email adres. Als je op de bevestigingslink in de email klikt wordt je upload aan de site toegevoegd!

    Fysieke drager
    Heb je materiaal dat nog niet is gedigitaliseerd dan kan je dat aanmelden bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid via dit formulier. Nadat het materiaal is aangemeld bekijken we of het materiaal passend is voor de collectie van Beeld & Geluid, het Stadsarchief Rotterdam of het Gronings AudioVisueel Archief. Als dit zo is ontvang je als eigenaar van de video telefonisch of per email een inleververzoek. Het aangeleverde materiaal gaat vervolgens door een selectieprocedure. Na selectie zal het betreffende archief zorgen voor eventuele digitalisering en beschikbaarstelling van het materiaal. Het materiaal zal tevens online toegankelijk worden gemaakt op www.amateurfilmplatform.nl.

  • Kan ik mijn account op het Amateurfilm Platform verwijderen?

    Je account kan verwijderd worden door de redactie van de site. Stuur je gebruikersnaam en je verzoek tot het verwijderen van je account naar amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl

Copyright en het gebruik van content

  • Hoe wordt de content beschermd?

    Uploads via YouTube of Vimeo
    Jouw uploads worden veilig beheerd door YouTube of Vimeo. Het Amateurfilm Platform zal nimmer zonder toestemming jouw film inzetten voor commercieel gebruik. Lees hier de algemene voorwaarden.
     

    Fysieke drager
    Bij het insturen van materiaal op fysieke dragers zijn er andere voorwaarden van toepassing. Indien het materiaal geselecteerd wordt voor opname in één van de collecties, wordt er een schenkingsovereenkomst met je gesloten.

  • Hoe wordt mijn content geaccrediteerd op de site?

    Geüploade content wordt altijd verbonden aan je gebruikersnaam die gelinkt is met je profiel.

  • Wat kunnen andere gebruikers doen met mijn content?

    Gebruikers kunnen jouw content uitkiezen om favoriet te maken. In de reacties kunnen zij ook hun eigen herinneringen en verhalen, of tips over filmtechnieken toevoegen.

  • Ik heb content gevonden die inbreuk maakt op mijn copyright, wat moet ik doen?

    Bij het uploaden vragen wij de gebruikers hun eigendom over het gedeelde materiaal te bevestigen. Dit is te lezen in de algemene voorwaarden. Mocht je toch materiaal vinden die niet aan deze voorwaarden voldoet kun je dit melden aan amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl

  • Wat kan de redactie van het Amateurfilm Platform doen met mijn content?

    De redactie behoudt het recht om ongepaste content te verwijderen en om content aan te aanpassen/ te verbeteren door metadata toe te voegen.
    Het Amateurfilm Platform mag voor niet-commerciele, online promotie doeleinden en presentaties gebruik maken van je content. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van content in nieuwsbrieven, op Facebook, Twitter en Google+ en bij presentaties in scholen en in gemeenten.
    Voor meer informatie over dit onderwerp, zie onze algemene voorwaarden.

  • Hoe neem ik contact op met het Amateurfilm Platform?

    Heb je een vraag die er niet tussen staat, mail deze dan naar:
    Email amateurfilmplatform@beeldengeluid.nl

  • Hoe kan ik materiaal bestellen?

    Voor het hergebruiken of bestellen van materiaal kan je het beste contact opnemen met het desbetreffende archief. Vermeld hierbij het catalogusnummer. 

    Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid
    klantcontactcentrum@beeldengeluid.nl
    035 - 677 5555

    Groninger Archieven
    filmbank@groningerarchieven.nl
    050 - 599 2000

    Stadsarchief Rotterdam
    studiezaalgar@rotterdam.nl

    Fries Film Archief
    info@friesfilmarchief.nl
    058-7890714

    Drents Archief
    info@drentsarchief.nl
    0592 - 313523

    Eye
    Vul het volgende online aanvraagformulier in
    https://www.eyefilm.nl/collectie/over-de-collectie/diensten-en-activitei...

    Limburgs Museum
    Vul het volgende online aanvraagformulier in
    https://www.limburgsmuseum.nl/collectie/contact-collectie/